Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ovanligt skarp partiledardebatt

Annons

Det var med spänning och förväntan som jag parkerade mig i fåtöljen för att höra hur de två nya kvinnorna skulle klara

de många gånger okontrollerade debattinläggen. De som leder dessa debatter har väldigt svårt att stoppa ofoget

att man lägger sig i andras debatter.

Isabella Lövin ( MP ) klarade provet med glans. Lugn och saklig, och kunde väl beskriva regeringens problem.

I henne har regeringen fått en väldig kraftfull förstärkning.

Den som hade svårast var faktiskt Anna Kinberg Batra (M ). Jag förväntade mig att hon skulle ta den ledarroll i Alliansens

som hon i kraft av partiets storlek har. I stället uppehöll hon sig i frågor där Alliansen misslyckade under sina åtta år.

Med andra ord hon kritiserade Alliansens tidigare politik och krävde av regeringen att de skulle rätta till den politiken

omgående. Hon borde veta att utbildning av lärare tar flera år.

Det är ett vanligt sätt att få åhörare att tro att det är bara för den nya regeringen att ta ett nytt beslut. Det är närmast oförskämt att

ge sken av att riksdagsbeslut kan ändras från dag till annan, Hon nöjer sig inte med det heller utan kritiserar regeringen

för att inte ha svar på frågorna utan hänvisar till att de utreds i regeringskansliet.

Utan utredning kan det gå som för Alliansen i NUON-affären. Den vållade en förlust på mer än 50 miljarder.

 

Jan Björklund (L) var som vanligt en slugger. Det märkliga med hans agerande efter valförlusten är att han tar avstånd från fler och fler

beslut som han var med och fattade under alliansregeringens tid. Nu senast skolan. I stället vill han nu ha skolan förstatligad.

Jonas Sjöstedt (V) drog sitt argument att det hänger på den svenska regeringen om klimatet fortsätter försämras .

Brunkolet som Vattenfall äger i Tyskland är inte ens en promille av de koleldade kraftverken i världen. Låt Tyskland lösa sin kolproblem själva. Vi bör i varje fall inte betala deras kostnader för avvecklingen.

Jimmie Åkesson (SD) försökte ge sken av att det var deras invandringspolitik som nu anammats av andra partier.

Han glömmer sorgfälligt “Debatten om etniska svenskar”. Enligt SD var det endast sådana som skulle få bo i Sverige och SD har inte ändrat den åsikten utan försöker nu lura väljarna att det är SD:s invandrarpolitik som nu drivs av alla partier utom C.

Annie Lööf (C) fortsätter debatten om sänkta ingångslöner och lägre skatter för småföretagen. Den debatten är gemensam med övriga allianspartier.s Hon var den som hade svårast att hålla sig till talarlistan.

Ebba Busch Thor (KD) kom nästan bort i debatten men hon kunde hota med att nedläggningen av kärnkraften skulle innebär 400 000 arbetslösa.

Jag kommer ihåg en partiledare som lovade att skapa 400 000 nya jobb. Det löftet fick han äta upp flera gånger under sin regeringstid.

Det är farligt att precisera någonting i siffror för de slår aldrig in. Sammanfattningsvis var debatterna ovanligt skarpa men allianspartierna var de stora förlorarna.

Karl Gustaf Skoog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons