Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erkänn kaoset på sjukhuset, Lönnbark

Annons

Svar till Svante Lönnbark med flera, Arbetarbladet 1 augusti:

Det farligaste med ett problem måste vara när man inte ens inser att man har det. Förstår man inte det finns det ju inga incitament att försöka lösa det. Man får lite den känslan när man läser Svante Lönnbarks inlägg. Han berättar där bara om hur vården utvecklas och tycker att vi har en bra fungerande sjukvård i länet.

I inlägget kan tyckas att han som ansvarig högste chef för sjukvården har lyckats med sitt uppdrag Kanske lever han i den villfarelsen eller så har han lagt ribban väldigt lågt för vad som innebär att vara nöjd med sin insats.

Dagsrapporten från ortopedkliniken är att runt tio patienter vårdas på andra kliniker på grund av platsbrist. Man har i undersökningar från bland annat Lunds Universitetssjukhus visat att patienter som tvingas att vårdas på andra kliniker har längre vårdtider, drabbas av fler komplikationer och dör i högre utsträckning än de som vårdas på ”rätt ställe”.

Att det väl överensstämmer med verkligheten på Gävle lasarett kan vi bara bekräfta. Problemet har funnits sedan länge men accentuerats i sommar.

Det extra jourlag som inrättades efter påtryckningar från läkargruppen, existerar inte längre. Det innebär att om du bryter höften på fredag eftermiddag kan du tvingas vänta till måndag innan du blir opererad. Det innebär alltså längre vårdtider och ökade risker för ovannämnda komplikationer och förstås en massa extra lidande för patienterna.

Vad gäller den planerade vården får den naturligtvis stå tillbaka då vi knappt hinner med akutsjukvården på grund av små resurser. Detta i sin tur innebär att fler patienter söker sig till vård på andra ställen i landet. Vården blir då för landstinget dyr och det innebär extra besvär för patienterna. Man ska också komma ihåg att det kanske bara är de unga och relativt friska som orkar åka iväg för sin operation och de gamla och sjuka som snällt får vänta i årslånga köer.

Det här är bara exempel från vår värld på ortopedkliniken men vi misstänker att läget är liknande på andra ställen. Att i ett sånt läge vara nöjd med sin insats och tycka att vården fungerar bra tycker vi inte är riktigt verklighetsförankrat. Erkänn i stället att vi har ett pågående kaos i vården så finns i vart fall en möjlighet att göra något åt problemen!

Hans Engstedt

överläkare, ortopediska kliniken

Gävle sjukhus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons