Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erkännande av folkmord måste följas av handling

Annons

EU-parlamentet har nu satt ner foten och med bred majoritet slagit fast att det som sker i IS-kontrollerade områden är folkmord och ett brott mot mänskligheten. Det är första gången som Europaparlamentet erkänner ett pågående folkmord och det är oerhört viktigt ur många olika aspekter, inte minst ur offrens och alla de drabbades perspektiv. Kristdemokraten Lars Adaktussons initiativ till resolutionen och enträgna arbete att få den antagen gav till slut resultat.

De enda som tydligt markerade mot resolutionen var vänstergruppen GUE/NGL. Det vore intressant att få Vänsterns förklaring till varför de inte ställer sig bakom en resolution som slår fast att det som sker är folkmord riktat mot kristna och andra etnoreligiösa minoriteter. Om det förklaras av kommunismens väldokumenterat antireligiösa grundideologi eller något annat kan bara de själva svara på? 

För de kristna och de andra etnoreligiösa minoriteterna i Syrien och Irak som är utsatta för IS fruktansvärda övergrepp är beslutet mycket välkommet. Att dessa grupper får någon form av upprättelse efter västvärldens alltför långa passivitet och undfallenhet går inte att underskatta.

Även om resolutionen inte har någon omedelbar juridisk tyngd så ökar nu trycket på FN men även EU och dess medlemsstater att agera med eftertryck innan folkmordet är fullbordat. Den öppnar även för FN:s säkerhetsråd att pröva saken så att exempelvis förövarna ska kunna åtalas för brott mot mänskligheten vid den Internationella brottsmålsdomstolen.

Frågan är nu vad som händer härnäst. Resolutionen får inte bli bara ord – den måste nu omsättas i praktisk handling. Skall den ha effekt så måste frågan upp i FN:s säkerhetsråd. För svenskt vidkommande är det nödvändigt att regeringen och utrikesministern fullföljer det beslut som deras egna EU-parlamentariker röstat igenom.

För att pressa regeringen att ställa sig bakom resolutionen har nu riksdagsledamoten Sofia Damm (KD) ställt en interpellation i riksdagen. Utrikesministern måste ge besked om hon menar allvar med det ett år gamla löftet att lyfta frågan i FN och om hon kommer att fullfölja sin anmälan i den Internationella brottmålsdomstolen.

För att inte förlora tempo i Kristdemokraternas kamp att sätta stopp för Islamiska statens illdåd i deras självutnämnda kalifat i Syrien och Irak måste regeringen skyndsamt ta sitt ansvar och driva frågan vidare på alla de plan där Sverige kan göra sin röst hörd.

Kent Sjöberg (KD)

Hudiksvall

Lili André (KD)

Gävle

Ingemar Kalén (KD)

regionråd, Hofors

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons