Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nej är ett nej är ett nej

Våldtäkt är utan tvivel ett av de mest kränkande brotten en individ kan utsättas för. Många utsatta avstår fortfarande från att anmäla brottet eftersom det innebär en stor integritetskränkning.

Annons

De flesta sexualbrott förblir därmed tyvärr oupptäckta enligt BRÅ (Brottsförebyggande rådet) som uppskattar att endast var tionde kvinna som blivit våldtagen gör en anmälan. Det stora mörkertalet till trots, visar BRÅ:s senaste rapport att våldtäkterna inte har minskat i antal, tvärtom.

Detta tros bland annat bero på ändrade dejtingmönster där allt fler träffas på nätet vilket leder till snabba möten mellan människor som inte har träffats tidigare.

Detta fenomen har diskuterats i samband med så kallad grooming det vill säga barn som kontaktas av vuxna på nätet, men riskerna för vuxna som möter vuxna har det inte pratats om.

Detta betyder inte att man ska avstå från att söka kontakt och träffa nya människor, rent principiellt ska man aldrig behöva vara rädd.

Men det är viktigt att våga prata om riskerna vid ytliga kontakter och framförallt förmå fler kvinnor att våga anmäla om de har blivit utsatta för en våldtäkt.

ordförande Moderatkvinnorna

ordförande Moderatkvinnorna i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons