Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken måste ge sitt stöd i kampen mot hedersmord

Annons

Det kan tyckas att den västerländska kvinnorörelsen är långt mer framskriden än den i exempelvis Mellanöstern. Och i en mening är det sant. Samhällsutvecklingen i väst har varit en annan än den i öst. Det är detta som är den springande punkten i en jämförelse mellan västs och östs kvinnor.

Skillnaden ligger i andra världskriget och i den efterföljande återuppbyggnaden – välfärdstaten.

 

Kvinnorna i väst blev efterfrågade på arbetsmarknaden. Det var denna förändrade samhällställning som gav den västerländska kvinnorörelsen dess framgångar.

 

Ingen liknande samhällsförändring har skett i Mellanöstern – snarare tvärtom. Men detta betyder inte att kvinnorörelsen där skulle vara mer efterbliven än den västerländska. Låt mig ta ett exempel bland många: På kvinnodagen 8 mars i år demonstrerade 10 000 prersoner i den kurdiska staden Nusêyibînê (med ett invånarantal på 100 000).

Kraven är i stort sett desamma som i väst, konkreta krav på jämställdhet. Men ett skiljer dem åt. Man kräver jämställdhet inför lagen. Att mäns och kvinnors plikter och rättigheter ska vara lika i lag.

 

Det är här som kvinnor som invadrat till Sverige från Mellanöstern kan och bör ge sina systrar i öst sitt stöd.

 

Konkret betyder det att gå i mot ojämlikhet som ligger i begreppet hedersmord. För om hedern ska vara äkta och verklig då kan den endast utgå från att att kvinnor har samma friheter som männen. Att män ska avgöra ”hedern” är i den råa praktiken inget annat en ofrihet, hur än den omskrivs.

Männen kan dessutom, förutom att överge ett segt kvinnoförtryck, även ge ett bidrag. Att i fackföreningar och genom dem verka för en jämlikhet, vilket ju är ett fackligt kärnkrav. 1848 års paroll är således annu aktuell ”en och vars frihet är en förutsättning för allas frihet”.

Seyidxan Anter

lärare och redaktör för tidningen Sirwan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons