Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För att det ska vara stöld måste något försvinna

Annons

”En mer rättssäker inhämtning av elektronisk kommunikation i brottsbekämpningen”. Så heter delbetänkandet kring det förslag som ska göra det möjligt för polisen att kunna begära ut namnen bakom IP-nummer. För att få lov att avlyssna en telefonförbindelse krävs misstanke om brott som kan ge minst två års fängelse. För att begära ut namnet bakom ett IP-nummer krävs enbart misstanke om brott. Enda skälet till att det är så i betänkandet är att det är ytterst svårt att ladda ner musik eller annat upphovsrättsskyddat material genom en telefon.

För det är enbart vad det här handlar om, möjlighet att kunna förfölja människor som laddar ner eller upp upphovsrättskyddat material. Hela debatten om det är rätt eller fel att fildela är irrelevant, eftersom det inte handlar om filer utan om information. Om företag eller stater ska få möjlighet att jaga människor för fildelning borde det logiska nästa steget bli att förhindra människor att göra följande saker:

Låta en tidning ligga på en plats där någon annan än den som köpt och betalat för tidningen kan läsa den (alltså nyttja dess information).

Låta människor sjunga eller nynna så att andra kan höra, såvida de inte själva komponerat sången eller nynnet. Sådan informationsspridning skulle kunna leda till att kompositören eller musikern skulle kunna förlora pengar.

Titta på film hos en vän, eftersom det klart och tydligt står att filmen endast får användas för personligt bruk.

Det låter löjligt, men i praktiken är det samma sak som händer fildelare. Vad man tycks glömma i debatten är att ingen har förlorat pengar över huvud taget i det här (för det är ju nu vad vi anser är viktigast). Skivbolag, filmbolag och diverse artister är arga. Inte för att de förlorar pengar, utan för att de inte tjänar så mycket pengar som de anser att de kunde ha tjänat de som fildelar hade betalat fullpris, eller betalat alls. Det är ett mycket fascinerande sätt att resonera på. Majoriteten av de som laddar ner dessa ”artisters” verk skulle antagligen aldrig spenderat pengar på skiten om inte fildelning fanns, varför ska man då anse att det är en stöld? Har något försvunnit?

Kan inte artisten eller bolagen använda sina verk? För att något ska kunna betraktas som stöld måste de facto något materiellt försvinna, upphöra att vara möjligt att nyttjas av den som äger det.

Hur många gånger Lord of the Rings laddas ner kommer det fortfarande att vara Peter Jacksons verk. När han säljer dvd-filmer med filmen är det fortfarande Peter Jacksons verk. Han kan aldrig bli av med den.

Eller skulle någon vilja påstå att majoriteten av människor är tjuvar för att de har sett fotografier på Mona Lisa snarare än att se tavlan i verkligheten? Det är något att tänka på.

Xamuel Gonzalez Westling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons