Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnyelsen av det svenska försvaret måste fortsätta

Annons

tillgängligt försvar. Försvaret måste ha förmåga att både värna Sverige och göra internationella insatser för att tillsammans med andra sprida fred och säkerhet. Ett snabbt och tillgängligt insatsförsvar har bättre förmåga att möta den nya tidens säkerhetspolitiska utmaningar och hot än det gamla invasionsförsvaret skulle ha haft. Förnyelsen av försvaret måste därför fortsätta. Med höstens budget läggs en stabil grund för den nya inriktningen av försvaret.
Alliansregeringens höstbudget innehåller flera viktiga förslag på försvarsområdet. Vårens omprövning av försvarsmaterielprojekt ger nu resultat. Vilket frigör resurser för överföring till förbandsverksamheten. Så även regeringskansliets gemensamma ansträngningar med Försvarsmakten för att komma tillrätta med deras bristande styrning och kontroll över sin egen ekonomi.


av planerade och pågående materielprojekt gör att vi kan minska utgifterna för materielförsörjning med drygt 2,3 miljarder kronor till 2011. Utrymme har därigenom skapats för stegvisa förstärkningar av förbandsverksamheten och internationella insatser till en nivå som 2011 är cirka 2,2 miljarder kronor högre än 2006.
För 2009 motsvarar detta 889 miljoner kronor extra till förbandsverksamheten.
Mot alliansen står socialdemokraterna som vill skära 7 miljarder kronor i försvarsbudgeten. Vänsterpartiet vill se nedskärningar på 15 miljarder kronor och miljöpartiet vill minska anslaget med 7 miljarder kronor. Hur ska dessa partier bli överens? Det gäller inte bara försvaret utan även i andra frågor.
Vänsterkartellens kraftiga nedskärningar i försvarsbudgeten talar sitt tydliga språk. De utgör inte ett trovärdigt regeringsalternativ.
För att ha någon trovärdighet beträffande försvarspolitiken borde Mona Sahlin tillsammans med v och mp presentera en gemensam försvarsbudget. Det blir spännande att se hur de ska kombinera stödet för försvaret samtidigt som de minskar anslaget med 7 till 15 miljarder.
Sten Tolgfors, m
försvarsminister
Tomas Tobé, m
riksdagsledamot
Margareta B Kjellin, m
riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons