Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvar för fred

 
I Sverige har vi haft fred i över 200 år, det är ett av vår nations största privilegier.

Annons

Vi har aldrig behövt leva under hotet av att krig kan bryta ut i vårt hemland. Vi har aldrig behövt oroa oss för att vi inte får yttra vår åsikt för vår lever i en fritt och demokratiskt land.

Den fred och den frihet som vi har fått njuta av varje dag har varit garanterad för att i Sverige har vi haft en försvarsmakt som är redo att ingripa när någon eller något hotar Sveriges suveränitet och territorium.

En sådan försvarsmakt finns inte längre. I dagsläget är den svenska försvarsförmågan nästintill obefintlig eftersom försvarsmakten är både underbemannad och underfinansierad. Det lilla tillskott på 2 miljarder per år till budgeten (jämför det med Gävle kommuns utbildningsnämnd som har en årsbudget på 2,3 miljarder) som den nya försvarsöverenskommelsen lett till räcker inte ens till att finansiera den ambitionsnivå som försvarsberedningen kommit fram till, för det krävs ungefär den dubbla summan enligt överbefälhavaren.

Sedan är det ifrågasättbart vilken nytta ett försvar med den ambitionsnivån skulle göra i händelse av ett yttre hot. I dagsläget är försvarsmakten uppbyggd kring internationella insatser. Det är inte längre en försvarsmakt gjord för att försvara Sverige, den uppgiften skulle man inte ens kunna klara av i en vecka. Och det är värt att påpeka att det berömda uttalandet om ett enveckasförsvar inte gäller organisationen som den ser ut idag utan det är överbefälhavarens egen bedömning av insatsorganisation 2014 (som förövrigt står färdig tidigast 2019).

Läget är minst sagt drastiskt och det är kanske dags att vi börjar inse att vår lilla plats i norden inte är helt oåtkomlig. Vi kan inte längre låtsas att vi står utanför den globala försvarspolitiken, därför bör ett svenskt medlemskap i NATO övervägas så snart som möjligt. Det skulle kunna ge Sverige andrum i säkerhetspolitiken även när försvaret står i en omställningsperiod.

Ändrar vi riktningen omedelbart och stärker försvaret finns det hopp om att vi ska kunna avnjuta 200 år till av fred och frihet.

 

Martin Hallgren (KDU)

Jan-Erik Andersson (KD)

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons