Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garanti behövs för bättre akutvård

Annons

Ann-Margret Knapp och Tommy Berger har börjat motionera i landstinget Gävleborg trots att de ju själva sitter på makten. Detta tyder väl i högsta grad på en inkompetent landstingsledning. De motionerar om en akutgaranti som de vill införa och motionen är ställd till landstingsfullmäktige.

Ni får förlåta mig men jag kan inte låta bli att bli frustrerad.

Här har kristdemokraterna, oppositionen och jag som enskild fullmäktigeledamot om och om igen tagit upp frågan om väntetider på akutmottagningarna och tillgänglighet.

I och med att vårt landsting har skurit ner på vårdplatserna mer än de flesta landsting så blir effekten att patienterna ofta blir liggande på en bår i väntan på läkare eller en plats på avdelning etcetera.

Varför har inte Tommy och Ann-Margret gjort mer när vi kristdemokrater motionerade om mångbesökarna och bättre omhändertagande på akutmottagningarna? Varför har man inte gjort mer för att fånga upp äldre med sammansatta problem så de får rätt vårdnivå.

Till saken hör att Tommy Berger som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden försämrat tillgängligheten för medborgarna. Avdelning 17 i Sandviken stängdes för över ett och ett halvt år sedan. Det är först nu som man kunnat inrätta platser på Gävle sjukhus som ersätter till viss del dessa. Mellanvården i Gävle stängdes för ett år sedan.

Vid senaste mötet i hälso- och sjukvårdsnämnden beslutades mot oppositionen att ta bort dygnetruntakuten i Bollnäs. Effekten av detta gör att många patienter i onödan måste transporteras till Gävle eller Hudiksvall. Jag förstår inte hur miljöpartiets representant i nämnden kunde följa den linjen?

Jag antar att ni nu som bäst håller på att i budget 2009 ta med förslaget om en akutgaranti i Gävleborg. Vad jag förstår så kommer som följd ett batteri av goda förslag att presenteras för att nå upp till garantin som ger medborgarna tillgänglig akutsjukvård.

Om ni behöver hjälp kan ni lära er av de hälsocentraler som drivs av Carema i Gävle.

Där har man lyckats få en tillgänglig hemsjukvård med läkare som gör hembesök vid behov och patienten behöver inte vänta uppe på akutmottagningen.

Marianne Nygren, kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons