Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle behöver alla arbetstillfällen vi kan få, Alliansen

Annons

Gävle behöver alla arbetstillfällen vi kan få, det har vi strävat efter länge. I den omställning av arbetsmarknaden som vi varit inne i en längre tid behöver vi genomföra alla insatser vi kan för att fler människor ska få tillgång till arbetsmarknaden. Ett av de områden vi behöver bli bättre på när vi arbetar med ett ännu bättre näringslivsklimat är att stödja framväxten av sociala företag.

Sveriges 320 sociala företag sysselsätter i dag cirka 9 000 personer och många av Sveriges kommuner har valt att aktivt stödja utvecklingen av branschen, precis som att vi stödjer andra branscher. Många kommuner samarbetar med Coompanion, som Gävle kommun är delägare i, för att ge arbetssökande och personer som står långt från arbetsmarknaden möjligheter till att starta företag tillsammans. Socialt företagande har som syfte att skapa fler arbetstillfällen för dem som står långt från arbetsmarknaden genom att de arbetssökande själva startar, äger och driver företaget och utvecklar de affärsidéer som man själv brinner för.

Vi tror att fler och framför allt starkare sociala företag i Gävle kommun kan bidra till skapandet av många fler arbetstillfällen i Gävle. Vi hör från de sociala företag som finns, om exempel på personer som efter decennier i utanförskap fått sitt första arbete, om personer som går från år av långtidssjukskrivning till arbete och om personer som plötsligt brinner för sitt kooperativa företag trots att man aldrig tänkt sig tanken att "starta eget". Därför vill vi se till att fler människor får möjlighet att vara delaktiga i sociala företag. Därför såg vi till att Näringslivs- och arbetsmarknadsförvaltningen under år 2015 gjorde en utredning om hur ett stöd till branschen från kommunens sida kan se ut. Idag på nämnden 18 februari skulle vi ha fattat beslut i den utredning som nu är klar och som under hela 2015 diskuterats politiskt. Förslaget gick ut på att även Gävle aktivt ska verka för att det startas fler sociala företag och att de som finns blir starkare och kan anställa fler. Alliansen med stöd av SD valde att inte ta upp ärendet på nämnden, trots att det fanns på dagordningen, för att "Alliansens kommunalråd ska hinna lära sig mer om frågan". Medel är avsatta i budgeten, vi har nogsamt utrett hur andra gör, hur vi kan stödja branschen och vad vi vill ska hända - vi har inte tid att vänta längre. Fler arbetstillfällen för dem som står längst från arbetsmarknaden måste fram nu. Vi vill inte vänta längre!

Ahmed Amin (S)

Saite Jallow (S)

Stefan Grandien (S)

Zara Jabbahr (S)

Therese Metz (MP)

Henrik Sundberg (MP)

Lars-Göran Langeborg (V)

Ledamöter i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnde, n Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons