Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles ”Burning goat”?

Gävleborna funderar på hur det kommer att gå nu när man byggt årets halmbock av icke flamskyddad halm. De senaste två åren har bocken klarat sig från att brännas ned.

Annons

Därmed har Gävle gått miste om sin största och mest välkända turistattraktion. En attraktion som får människor att slå vad, bevaka övervakningssajter eller åka från USA för att tända på en bock i en liten svensk stad.

Rimligen borde alla vara intresserade av att ta tillvara de resurser som råkar finnas lokalt. Gävle hade chansen att ha sin egen version av ”Burning Man”– Burning Goat i Gävle. Det har klang. Burning Man lockar tusentals personer (enligt hemsidan tiotusentals) ut i öknen i Nevada, där de håller en kulturfest i en vecka. Under den veckan bygger de i stort sett en egen stad mitt i ingenting, och när veckan är slut finns inga spår kvar. Allt tas med. Deltagarna finkammar området så att det inte finns något skräp, naturen ska vara helt orörd när man kommer tillbaka nästa år.

Att locka turister till Gävle vintertid är bra för den lokala ekonomin och det finns bra med möjligheter för alla att tjäna pengar.

Så har inte tiden kommit för att acceptera att bocken bör brinna? Under säkra former. Varför inte sälja rätten att vara ”fackelbärare” varje år? Eller lotta ut den? Eller ge den till någon som varit representativ för staden Gävle? Gör det till ett vackert vinterevenemang som dessutom gör reklam för Gävle som stad.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons