Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles största värmestuga?

Annons

Lönevecka, höstlov för skolungdomarna, mycket folk på stan, många som fikar och äter. En härlig, inkomstbringande tid för Nians restauranger och kaféer. Därför blir jag lika förvånad varje gång när jag ser att det, i stort sett dagligen, sitter framför allt vuxna människor och tar plats vid restaurangernas och kaféernas bord och stolar utan att fika eller äta. Oftast är det samma människor gång på gång, som självfallet satt detta i system. De har helt enkelt gjort detta till sitt andra hem.

Värst utsatta är platserna vid kaféet, mitt emot Turistbyrån.

Oförstående sitter de och tittar, medan betalande mat- och fikagäster i förtvivlan letar efter ett bord att sätta sig vid.

Två gånger under vecka 44 gick vi dit och tänkte ta en fika och njuta lite.

Första gången såg vi till vår förtvivlan att det inte fanns ett enda ledigt bord vid kaféet. Samtidigt är fyra bord, alldeles utanför Turistbyrån med utsikt över nedre plan, ockuperade av människor som varken fikar eller äter. De bara sitter där.

Andra gången under samma vecka såg det lika illa ut. Enda skillnaden var nu att tre av borden närmast räcket, samt två andra bord som vetter mot Turistbyrån var intagna av icke fikande eller ätande gäster. Att det rörde sig om samma gäster som vid första besöket råder det ingen som helst tveksamhet. Vi fick helt enkelt gå någon annanstans.

Vad säger restaurangernas och kaféernas ägare om dessa tilltag? Bryr de sig inte?

De måste ju förlora en hel del pengar på att bord och stolar ockuperas av dessa människor, framför allt inför storhelger, samt vid pensions- och löneveckor.

Vill fikasugna människor ta sig en fika eller ett mål mat på Nian, får de ju ofta slokörat lomma iväg till något annat kafé eller matställe på stan.

Skärpning från restaurang- och kaféägare tack. Sätt upp tydliga skyltar, där det klart framgår att dessa platser endast är till för restaurangernas och kaféernas mat- och fikagäster, och ingenting annat.

Fikasugna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons