Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge oss möjligheten att konsumera – så gör vi det!

Som pensionär ser man med fasa på de åtgärder som regeringen föreslår för att få igång, eller rädda, den svenska ekonomin.

Annons

Regeringen prioriterar badrumsrenoveringar i bostadsrätter och villor i stället för att säkerställa ett värdigt boende för de äldre i samhället. Vi pensionärer saknar ett stöd för byggande av särskilda boenden och trygghetsboenden för oss äldre. Där finns ett uppdämt behov som på ett utomordentligt sätt skulle kunna medverka till att få fart på byggandet i Sverige. Men icke...Regeringen ser inte behovet – eller förstår inte.

I dag står över 4 000 pensionärer i kö till särskilda boenden. Vart ska de ta vägen? Det är en skam för ett land som Sverige att inte klara att tillgodose sina pensionärers behov av ett boende med trygghet och möjlighet till sociala kontakter.

Från samhällets sida söker man nu möjligheterna till stimulans i den svenska ekonomin. Vi pensionärer är en grupp som med ett utomordentligt stort tålamod kunnat notera att vi belastats med högre skatter än de som förvärvs- arbetat. En genomsnittspensionär betalar i dag cirka 600 kronor mer i skatt än en yrkesverksam med samma inkomst. Är inte det en skymf mot de svenska pensionärerna. Där finns verkligen skäl för den svenska regeringen att vidtaga åtgärder för att bidra till att öka konsumtionen.

Vi pensionärer har ett uppdämt behov av konsumtion, och ett ekonomiskt tillskott kommer inte att hamna i fonder eller andra för oss främmande verksamheter.

Vi kan vidare konstatera att den svenska pensionärens ekonomiska utveckling släpat efter. Vi kan lätt se i all tillgänglig statistik rörande inkomstutveckling, att den svenska pensionären för tidsperioden 1992 till 2006 fått en realhöjning av pensionen med 0,1 procent. Under samma tidsperiod har en yrkesverksam fått en höjd realinkomst med cirka 40 procent. Det finns inte i dagsläget något som talar för att pensionerna kommer att stiga i reala termer nästa år heller. Så där finns det verkligen möjligheter för regeringen att medverka till en effektiv konsumtionsstimulans.

Snälla regeringen, tänk på oss. Vi pensionärer kan verkligen bidra till den konsumtionsstimulans som eftersträvas. Och notera: Vi har under vår yrkesverksamma tid på ett aktivt sätt bidragit till att skapa de ekonomiska förutsättningarna i landet.

Ge oss bra möjligheten att hjälpa till – så gör vi det!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons