Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna näringarna har stor betydelse för vårt läns framtid

Det är en sanning som samtliga kommuner och landstinget ställer sig bakom. Finns också nedtecknat i det regionala utvecklingsprogrammet.

Annons

För Gävleborgs län har naturbruksgymnasiet Nytorp i Bollnäs kommun haft en stor och samlande betydelse. Just för att säkerställa gymnasiet och få till en kraftsamling så uppvaktades landstinget av Bollnäs kommun, där kommunen önskade köpa hela anläggningen. Och samtidigt se till att skolan utvecklades ytterligare.

Det fattades en överenskommelse kring en köpeskilling på 13 miljoner samt att landstinget skickade med tre miljoner i utvecklingsbidrag. Bara skogen hade en avsevärt högre värdering.

I tider då den allmänna trenden är att det behövs mer lokalproducerad och mer ekologiska livsmedel så hotas Naturbruksgymnasiet Nytorp nu av en nedläggning.

Bollnäs kommun, som tog över Nytorp av Landstinget, har ett särskilt ansvar att säkerställa den långsiktiga driften av skolan, antingen i egen regi eller att man lägger ut skolan i annan driftsform. En skola som befaras läggas ner får per automatik färre sökande. Det är viktigt att Bollnäs kommun uttalar en tydlig viljeinriktning att skolan skall vara kvar och att man kan fortsätta utveckla skolan för de gröna näringarna. Vi utgår från att Bollnäs är en seriös ägare och att ansvaret som man hänvisade till i förhandlingen med landstinget vilade på seriositet.

Nytorp av en central aktör för de Gröna näringarna, Matlandet Sverige liksom för länets satsning och utveckling av besöksnäringen. Ledande politiker måste ta ansvar. Det är självklart att skolan ska vara kvar och att det finns mängder av utvecklingsområden för att skolan skall kunna breddas och leva vidare i årtionden. Vi kommer att behöva mat på våra bord, vi behöver människor som brukar vår jord och vi behöver en öppen och levande landsbygd. Dessa värden säkerställs om Nytorp blir kvar. Bollnäs måste ta sitt ansvar för detta. Dessutom finns idag ett antal aktörer som tillsammans har lagt fast ett koncept som i sina delar ter sig ytterst intressant! Entreprenörer med utvecklingsidéer.

Carl-Ewert Ohlsson och Veronica Wernersson, Centerpartiet Sandviken
Roland Eriksson och Urban Sjölander,  Centerpartiet Gävle
Hans Larsson, Centerpartiet Hofors
Thorsten Åstrand och Marit Rempling, Centerpartiet Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons