Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideologisk förvirring?

Världen står inför den kanske värsta finans- och arbetslöshetskrisen någonsin i modern tid. Denna har sin grund i den extrema marknadsliberala ekonomin och ideologin. Detta har nu börjat gå upp till och med för flera av den ohämmade marknadens mest fanatiska politiker och ekonomer.

Annons

Det som det tyvärr talas tyst om är att vi, trots vad som nu händer, är på väg att med öppna ögon skriva oss fast i samma oreglerade och extrema marknadsekonomi som skapat krisen.

Mona Sahlin har nämligen förklarat att hon kommer att stödja Fredrik Reinfeldt för ett godkännande av Lissabonfördraget. Detta som innebär en fri och otyglad marknadsekonomi. Lägger man därtill EU:s så kallade konvergenskrav som lamslår staternas möjlighet att själva kunna agera för att mildra effekterna av finanskris och konjunkturnedgång, är det omöjligt att begripa bland annat Mona Sahlins skäl att godkänna Lissabonfördraget.

Konvergenskraven som bland annat innebär att budgetunderskottet får vara högst 3 procent av BNP hindrar staterna att sätta in tillräckligt statstöd för att minska arbetslösheten. Men också kravet på en gemensam ränta och låg inflation motverkar möjligheterna att i en lågkonjunktur skapa nya jobb. Konvergenskravens orimlighet visar ju sig nu också tydligt under krisen då de stater som är med i EMU bryter mot den monetära unionens regler på löpande band. Detta är ju ingen hemlighet och ändock tänker Sahlin klavbinda Sverige vid denna eländiga skapelse.

Trots att Reinfeldt har sålt ut och tänker sälja ut fler statliga företag tänker hon stödja honom genom att rösta för Lissabon- avtalet.

Medan flera länder nu förstatligar banker tänker Reinfeldt sälja ut Sveriges kanske mest välskötta bank – Nordea. Lissabonfördraget kommer att återföra arbetare och löntagare till tiden då kampen för kollektiv- avtalen tog sin början.

För en utomstående iakttagare som delar arbetarrörelsens värderingar går det inte att förstå Mona Sahlins agerande på annat sätt än att hon helt anammat de nyliberala idéerna. Det borde därför vara varje socialdemokratisk riksdagsledamots (som påstår sig stå för arbetarrörelsens värderingar) skyldighet att rösta mot Lissabonfördraget den dagen det kommer på riksdagens bord.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons