Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga unkna strukturer i politiken

Annons

 Vi som skriver detta står bakom uppropet #imaktenskorridorer och övriga upprop utifrån #metoo. 

Vi är en tvärpolitisk grupp kvinnor som träffats och diskuterat hur vi kan göra skillnad utifrån alla berättelser om diskriminering, kränkande bemötande, förnedring samt våld och sexuellt våld som framkommit.

Detta är inte något speciellt inom den politiska sfären. Det är heller inte intressant att fokusera på vem som har varit med om vad. Det vi behöver ha fokus på är strukturerna i detta. Det är samma maktstrukturer oavsett om det är i politiken, på teatern, inom rättsväsendet eller i skolan. Dessa maktstrukturer finns tyvärr i alla delar av samhället. 

 

I de många berättelser som delats framkommer också ett stort antal tjejer och kvinnor som lämnat sitt parti och ungdomsförbund på grund av kränkningar och övergrepp. Samhället har förlorat många framtida politiker på grund av män som utnyttjat sina maktpositioner genom att kränka, förminska och begå övergrepp. De har berövat dessa kvinnor rätten att kunna delta i vårt demokratiska arbete på lika villkor. Det måste upphöra!

 

En allt för vanlig struktur är att den som lyfter upp ett övergrepp inte blir trodd, att hennes upplevelse förminskas och skuld och skam läggs på den som utsatts. Det är också vanligt att omgivningen inte reagerar, att män i maktposition anses vara för viktiga och därför skyddas till priset av att en kvinnas vittnesmål därför inte tillåts spela roll. I och med detta kan den man som utsatt en kvinna ofta fortsätta trakassera och ostört fortsätta på karriärstegen. Här måste vi bryta tystnadskulturen, säga ifrån och faktiskt inte lämna den som blir utsatt att själv försvara sig. Detta är ett ansvar som vi alla delar.

 

Nu sätter vi fokus på detta i Gävlepolitiken och uppmanar våra manliga kollegor att även de ser över förtryckande strukturer som de medvetet eller omedvetet stöder, hjälper oss att ta fram konkreta förslag och stärker våra organisationers möjligheter att fånga upp missförhållanden. 

 

Vi anser att vi inom politiken har ett särskilt ansvar att gå före som förebilder, både i och mellan alla partier, men också i de organisationer vi styr runt om i landet. Alla ska känna sig trygga i våra organisationer. Vi är politiker för att förändra samhället, inte för att bevara unkna strukturer.

 

Birgittha Bjerkén

Emma Gåsberg

Therése Hammarberg

Ellinor Hedblom

Kiki Larsson

Ewa Löfqvist

Gun Lundberg

Elin Lundgren

Åsa Wiklund Lång

Emma Magnusson

Ga Yee Pang

Marie Rogsberg

Kristina Sjöström

Lena Säfström

Marianne Valdemarsson

Helene Åkerlind

LÄS OCKSÅ:

#metoo har inte gått till överdrift

(Plusartikel) IF Metalls ordförande i Gästrikland om sexuella trakasserier: "Fruktansvärt, vi måste prata om det"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons