Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kan göra allt – men alla kan göra något

Annons

Ingen kan göra allt – men alla kan göra något. Så kan man sammanfatta den diskussionskväll på temat integration som Centerpartiet arrangerade på Berglunds Bageri. Där delades berättelser om individers engagemang, initiativförmåga och omtanke – humanism och medmänsklighet! Om personliga öden och erfarenheter, och hur möten mellan människor bidrar till personlig utveckling.

Bland annat berättades om språkkaféet på Berglunds bageri och om hur onödigt komplicerat det offentliga gör för människor som kommer till Sverige och de som vill hjälpa. Det är häpnadsväckande vilken byråkrati och den mängd papper som nysvenskar och asylsökande förväntas kunna ta till sig från olika myndigheter. Ett pappersarbete som knappt kan hanteras av någon med svenska som första språk!

Utifrån kvällen kan vi konstatera att hur befängt det vore att ens tänka tanken något som ”säkra länder”. Orättvisor, livsfara och svåra umbärande finns inte bara i de länder som ligger i medias fokus för tillfället. Människor söker asyl och ett nytt hem i Sverige av goda skäl. Det är värt att påminna sig om när vissa försöker ställa grupper mot varandra. Svenskfödda mot utrikesfödda, och utrikesfödda mot andra utrikesfödda. Alla är vi lika mycket värda och alla förtjänar vi en möjlighet till ett gott liv och att leva i säkerhet.

Vi alla måste bidra till en bättre integration, att möta och visa vägen. Det finns alltjämt mycket till övers att önska från myndighetssverige och b la måste snabb språkträning och s.k. validering bli bättre(tillgodoräkna sig den kompetens man tagit med sig från sitt hemland). Det gäller att ta initiativ.

Ockelbo kommun provar med att möjliggöra för så kallade ”språkvänner”. En modell som visat sig fungera bra på andra håll i landet och bygger på att nyanlända snabbt ska få kontakt med personer på orten. Sandviken har ansökt om att skapa en modell som ska göra att det går fortare att validera sin kunskap och lära sig svenska för komma in i det svenska samhället är på gång. Liknande initiativ har tagits i till exempel Söderhamn och Västra Götaland med goda resultat som följd. Ingen tjänar på ett system där långbänk är mer vanligt än ovanligt.

Centerpartiet kommer att arrangera flera sammankomster och vi hoppas att övriga partier också vill vara med och bygga det framtida samhället där alla behövs och är välkomna. Situationen för de som söker sin tillflykt i Sverige skulle förbättras avsevärt om fler gav en liten del av sin tid. Bakom varje siffra om hur många flyktingar som kommer att komma till Sverige finns en människa med en livshistoria som berör och förtjänar engagemang.

Engagemang är skillnaden mellan medmänsklighet och oförstånd.

Centerpartiet i Sandviken

genom

Per-Ewert Ohlsson-Björk (C)

Maria Vestlund (C)

Mia Eriksson (C)

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons