Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ska behöva dö på jobbet!

Med anledning av Workers memorial day 28 april

Annons

I dag, 28 april, är det Workers Memorial Day. Det är den dag då facken över hela värden hedrar de som dött på sina arbetsplatser. Samtidigt kräver LO bättre arbetsmiljö, för att stoppa att fler ska dö på sina arbetsplatser. Förra året dog 44 människor på jobbet i Sverige. I år har redan 17 personer mist livet.

Döden på arbetet omfattar betydligt fler människor än de som inryms i statistiken. De som dött på väg till och från arbetet eller på grund av arbetsrelaterade sjukdomar är inte inräknade.

Ska det vara farligt att arbeta? Bakom dödsolyckorna finns omständigheter som högt tempo, långa arbetspass, arbete på udda tider och ensamarbete. Riskerna ökar med otrygga anställningar, pressad upphandling, långa entreprenörskedjor och inhyrning. Ibland vet man inte vem som har arbetsmiljöansvaret.

Varje dödsfall är en tragedi för familjer, vänner och arbetskamrater. Vi måste fortsätta arbeta för att reducera arbetsolyckor och arbetssjukdomar. De som förebygger olyckor bäst är skyddsombuden. Utan dem skulle många fler dö. Skyddsombuden borde vara självklara på alla arbetsplatser.

Så är tyvärr inte fallet. Ibland blir de dessutom bortplockade från sina arbetsplatser. Det såg vi senast på Uppdrag Granskning. De som borde plockas bort från sådana arbetsplatser är inte skyddsombuden. De som borde plockas bort från sådana arbetsplatser är arbetsgivare. De bolag som motarbetar skyddsombud ska inte finnas på svensk arbetsmarknad.

Idag kräver lagen ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). Detta fungerar på mindre än hälften av alla arbetsplatser i Sverige. Det är helt oacceptabelt. Det ska finnas på alla arbetsplatser. Fanns det skyddsombud på alla arbetsplatser så skulle kontinuiteten i det dagliga arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet vara betydligt bättre.

Även politiken måste ge bättre förutsättningar. Efter åtta bortkastade år med borgerlig politik, som bland annat innebar kraftigt minskade anslag till arbetsmiljöverket och en nedläggning av arbetslivsinstitutet, har nu en socialdemokratiskt ledd regering äntligen börjat ta tag i arbetsmiljöfrågorna.

 Socialdemokraterna har tidigare lagt förslag för nollvision mot dödsolyckor - men har då röstats ner av den borgerliga alliansen och SD. Dock har den socialdemokratiskt ledda regeringen lyckats med flera bra saker:

• Regeringen har ökat anslagen till arbetsmiljöverket med 60 miljoner kronor per år vilket lett till 60 nya arbetsmiljöinspektörer. Dessutom kan Arbetsmiljöverket i år anställa 50 till.

• Regeringen har ökat anslagen till Regionala Skyddsombud (RSO) med 10 miljoner kronor per år.

• Regeringen har stärkt upp forskning med totalt 55 miljoner kronor med inriktning på att främst utreda ohälsa hos kvinnor.

Det finns nu tre prioriterade områden för regeringen. Det är att få igenom nollvisionen mot dödsolyckor och förebyggande av arbetsolyckor. Det är att arbeta för ett hållbart arbetsliv. Det sista prioriterade området är att förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Dessutom utreder regeringen ett Nationellt centrum för kunskap och utvärdering av arbetsmiljö.

Vi människor spenderar en stor del av våra liv på jobbet, då måste också arbetsplatsen vara en säker plats. Det måste vara en rättighet för arbetstagare att trivas, utvecklas och ha hälsan i behåll. Ingen ska behöva dö på jobbet! I dag går våra tankar till de familjer som förlorat en anhörig.

Mats Eriksson

ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Lena Johnsson

vice ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons