Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget kaos på sjukhuset

Annons


I vårt debattinlägg 1 augusti berättar vi hur Landstinget Gävleborg jobbar med att förbättra patientsäkerheten och kvaliteten i vården. Vi vill tydliggöra hur viktiga patienternas åsikter är för oss. Vi beskriver vad vi är bra på, men också vad vi behöver förbättra.
Hans Engstedt skriver om platsbrist på ortopedkliniken på Gävle sjukhus. Det är ett problem som vi är medvetna om och vi jobbar med att hitta långsiktiga lösningar.
Vi har haft överbeläggningar på ortopedkliniken hela sommaren och anledningen är att det har varit svårt att hitta sommarvikarier. På grund av det drog vi ner platserna från 41 till 24. Det innebär att patienter flyttas och vårdas på andra avdelningar, till exempel på kirurgavdelningen eller akutvårdsavdelningen.
Om två veckor är semestrarna slut och vår ordinarie personal kommer tillbaka. Då öppnar vi alla platser på ortopedkliniken igen och det extra jourlag som Hans Engstedt efterlyser kommer tillbaka. Med tanke på personalbristen har det tyvärr inte varit möjligt att ha jourlaget under sommaren.
På grund av bemanningssvårigheterna, men också Vårdförbundets strejk, väntar många patienter på att få bli opererade. För att kunna ta hand om så många patienter som möjligt planerar vi på ortopeden att göra en förändring av verksamheten efter sommaren. Vi skiljer den akuta vården från den planerade. Det innebär inte automatiskt mer personal, men vi ökar samarbetet inom länet och vi hoppas att den akuta verksamheten då förstärks och förbättras.
På sikt kommer ortopedkliniken också att klara av fler planerade operationer eftersom den planerade vården inte behöver störas av den akuta verksamheten. Då kommer förhoppningsvis patienter att slippa söka sig till andra landsting för behandling. För att uppnå detta måste vi förändra arbetssättet inom ortopedin och det kommer att ta tid innan det fungerar fullt ut.
Vi kommer också att utvärdera hur sommaren har gått och lära oss av våra misstag för att undvika personalbrist nästa sommar.
Vi vidhåller att sjukvården i Gävleborg generellt håller hög kvalitet. Det finns inget pågående kaos i vården inom Landstinget Gävleborg. Däremot har vi tyvärr haft problem med överbeläggningar på flera avdelningar och där har personalen gjort sitt yttersta för att ändå ta hand om patienterna på bästa sätt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons