Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget tvingar s att göra samma misstag

Svar till Raimo Pärssinen, s, som i Arbetarbladet kritiserar regeringen för att den gör skillnad på pensionärer och löntagare i skattesystemet samt att regeringens skattepolitik i övrigt är oansvarig.

Annons

Och det är väl bara att hålla med i kritiken av regeringens oansvariga skattesänkningar. Lön- tagarna har fått 65 miljarder i skattesänkningar och pensionärerna 2 miljarder, sjuka och arbetslösa inga. Två tredjedelar av skattesänkningarna går till den rikaste tredjedelen. Topp 10 procent (där 7 av 10 är män) är de absoluta vinnarna.

Socialdemokraterna har nu under två år skällt på regeringens skattesänkningar för att de är orättfärdiga, oansvariga och orättvisa, vilket även Pärssinen gör i sin artikel, för att sedan acceptera dem i huvudsak i sitt eget budgetalternativ. Det är inte välgörande för demokratin och den politiska trovärdigheten. Social- demokraterna har nu, trots deras massiva kritik , accepterat jobbskatte- avdrag 1 och 2. Skattesänkningar som bidragit till de största ekonomiska skillnaderna i Sverige i modern tid och som diskriminerar pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna eftersom de inte omfattas av skattesänkningarna.

Socialdemokraterna gör i sitt eget budgetalternativ skillnad på pensionärer och löntagare. De skyller på att regeringen har genomfört förändringarna. Men inget tvingar socialdemokraterna att göra samma misstag. De kunde i stället göra som vänsterpartiet och behandla alla lika i skattesystemet, vilket vi nu tyvärr är ensamma om i Sveriges riksdag.

För oss är det en viktig princip att löntagare, pensionärer, arbetslösa och sjuka behandlas lika i skattesystemet. Jobbskatteavdraget har inneburit att pengar och resurser omfördelas från låg- till höginkomsttagare och från kvinnor till män vilket är ytterligare en anledning till att vi som enda parti avvisar den formen av skattesänkningar.

Vi föreslår att alla som betalar kommunalskatt ska få ett förhöjt grundavdrag med 20 000 kronor per år. Det betyder att alla som betalar kommunalskatt omfattas, det vill säga även sjuka, arbetslösa och pensionärer. Det innebär för en pensionär att de får nästan dubbelt så mycket i skattesänkning med vänsterpartiets förslag än de får med socialdemokraternas.

Tyvärr utesluter socialdemokraterna även arbetslösa och sjuka i sina skattesänkningar precis som övriga partier i riksdagen.

Socialdemokraterna vill gärna påskina att de ser pensionärer och löntagare som jämställda men i praktiken gör de annorlunda.

För demokratin är det oerhört väsentligt att politisk retorik går hand i hand med politisk praktisk handling. Socialdemokraternas förhållningssätt i frågan urholkar den politiska trovärdigheten.

Förhoppningsvis kommer socialdemokraterna att inse sitt misstag och börja agera efter sin retorik i politisk handling. Att de socialdemokratiska medlemmarna vill det är jag övertygad om.

riksdagsledamot, vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons