Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intolerans har aldrig lett till utveckling

/
  • PARTILEDARE. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid kommunkonferensen i Gävle.

Förra helgen var det Sverigedemokraternas kommunkonferens på Clarion Hotell Winn Gävle. Jag var inte bjuden. Det säger jag, förstår ni, med ett litet ironiskt smil på läpparna.

Annons

Men jag skulle gärna ha velat vara med och lyssna på deras argument som skulle förklara varför jag som bott här i 22 år, är gift med en svensk, har två barn, och dessutom haft ett företag där jag anställde tre personer och i dag är självförsörjande, inte är välkommen i detta samhälle.

Inte för att jag tror att de har något nytt att komma med. Budskapet är ju detsamma som det alltid har varit, bara mer finslipat och genomstuderat. Precis som tidigare bygger Sverige- demokraterna sin ”levnadsbana” på fördomar och rädsla. Det har många ledare i världen gjort för att nå sina extremistiska politiska mål. Rädsla är ett effektivt vapen. Låt oss inte bli lurade, utan i stället se på det utifrån ett förnuftigt perspektiv.

Fördomar har vi alla oavsett var vi kommer ifrån. Vi bedömer dagligen varandra utifrån våra egna värderingar. Våra värderingar tenderar vi att betrakta som korrekta och riktiga och vi vill gärna värna om dem. Att vi är rädda om vårt kulturarv, oavsett vilket det är, är naturligt. Det är ett mänskligt beteende. Den rädslan utnyttjar Sverigedemokraterna som använder vapnet till att driva en främlingsfientlig politik. Det sista de sade på mötet var ”Sverige åt svenskarna”. Alltså: alla andra är inte välkomna.

Ni som håller med dem, tror ni verkligen att en sådan samhällssyn kommer att leda vårt land (ja, det är faktiskt mitt land också) mot utveckling? När i världshistorien har fördomar, rädsla och fientlighet mot andra grupper bidragit till förbättring? Titta er bara omkring! Intolerans mot det som är främmande har alltid lett till krig, död och förödelse och aldrig till utveckling.

Vi har alla allt att vinna på att leva i gemenskap. Vi kan lära oss av varandra och utvecklas i takt med den övriga världen. Kultur är inget statiskt. Kultur är föränderligt och utvecklas i mötet med andra kulturer. Man kan bevara sina gamla traditioner samtidigt som man tar in nya intryck och upplevelser. Mycket i den svenska kulturen har inte alltid varit ursvenskt, utan hämtats från just andra kulturer.

”Man ska ta seden dit man kommer” är ett annat argument detta parti viftar med. Om det handlar om att respektera lagen i vårt land och de mänskliga rättigheterna vi försöker leva efter, så håller jag fullständigt med. Och det gör majoriteten av invandrare i Sverige. Att försöka påstå något annat är lågt och osant.

Däremot försöker jag inte att sopa under mattan det faktum att vi har problem med integration i Sverige. Men efter 22 år här så kan jag med säkerhet säga att det inte är problem med människorna som kommer hit utan med det system de hamnar i. Visst finns det sådana som inte vill integreras – men de är i minoritet. De flesta som kommer till Sverige vill vara en del av samhället och kunna försörja sig själva som de alltid har gjort i sina hemländer. Varför tror ni annars vi har så många civil- ingenjörer som kör taxi eller bakar pizza i 12 timmar per dag?

Vakna! Befolkningsstatistiken pekar på negativ utveckling! Vi behöver invandring och invandrarna med deras kompetens för att kunna möta framtidens utmaningar. Och vi behöver diskutera för- och nackdelar med invandring för att kunna nå bättre resultat.

Diskussionen ska inte ha ett intolerant och inskränkt perspektiv som leder till ännu mer segregation, utan samhällsdebatten ska ske utifrån vilka möjligheter invandringen ger Sverige.

Energin ska inte läggas i att utesluta och stänga gränser, utan i att inkludera och utveckla vårt svenska samhälle och världen till en bättre plats för alla.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons