Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till valmöjligheter, nej till fri dragningsrätt av skattepengar!

Annons

Socialdemokraterna sätter patientens behov och rätten till en god vård i centrum i vår hälso- och sjukvårdspolitik. För den moderatledda regeringen står vinstintresse och utförsäljning av offentlig sjukvård i centrum.

Sällan har skillnaden mellan en socialdemokratisk och en moderat sjukvårdspolitik varit så tydlig som nu.

Den moderatledda regeringen har beställt en utredning (Vårdval i Sverige, SOU 2008:37) som föreslår ett införande av ett nationellt vårdvalssystem inom primärvården med fri etablering för privata aktörer.

Därmed blir det helt fritt för vinstdrivande företag att driva verksamhet i den hälso- och sjukvård som ligger medborgaren närmast, och detta genom en fri dragningsrätt av skattepengar.

Den moderatledda regeringen har fått nej till detta förslag från i stort sett samtliga landsting och regioner, även borgerligt styrda, då det är ett intrång i det kommunala självbestämmandet men man tänker ändå driva igenom det. Undantaget är det moderata skyltfönstret Stockholms läns landsting som också står modell för utredningens förslag.

I Stockholm ser man redan nu hur ett systemskifte slagit med omfattande privatiseringar och en ökad tillgång till hälso- och sjukvård i rika stadsdelar i centrala huvudstaden medan det blivit en försämring i mindre kommersiellt gångbara förorter där vårdbehovet är som störst. En oacceptabelt ökad ojämlikhet har blivit följden.

För oss socialdemokrater kommer aldrig ett system med fri etablering att vara ett alternativ.

Det strider mot principen att vård ska ges efter behov och inte vara styrd efter hur de privata vårdbolagen vill etablera sig.

Vi socialdemokrater vill hellre se ökade möjligheter för patienterna att välja sin vårdgivare genom ett patientval med stärkta rättigheter för patienterna.

För oss socialdemokrater är målet att ha en jämlik och jämställd hälso- och sjukvård som är tillgänglig för alla och som håller hög kvalitet. Den ska finansieras av skattepengar som folkets valda representanter har beslutanderätt över.

Vi vill inte se någon fri dragningsrätt av skattepengar för vinstdrivande vårdföretag som bara tänker på profiten!

Elin Lundgren,

Peter Hasch,

ordförande

vice ordförande,

Gävle Arbetarekommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons