Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordbruket inte enda boven

Jonas Paulsson, aktivist i någonting han kallar Klimax, påstår i en insändare (Arbetarbladet 9 juli) att det är utsläppen från det svenska jordbruket som är orsaken till att Östersjön är ett dött hav.

Annons

Paulsson är ännu en av de allvetare som tror att Sverige är världens centrum och att allt kretsar kring vad vi gör. Det finns faktiskt andra länder runt Östersjön som bidrar med sina utsläpp. Enbart i S:t Petersburgsregionen bor nästa lika många människor som i hela Sverige och under decennier tills för några år sedan gick allt avlopp från regionen rakt ut i Finska viken. Wisla har på samma sätt samlat upp skiten från en stor del av Polens befolkning och forslat den rätt ut i Östersjön. Floden Wisla antas enligt seriösa beräkningar svara för hälften av utsläppen i Östersjön. Därtill kommer den samlade effekten av decennier av utsläpp från övriga länder i det gamla kommunistiska ”lyckoriket” (de baltiska staterna, Östtyskland och Kaliningrad ), där miljön var en lika stor ickefråga som den personliga friheten. Enbart Kaliningrad, som ligger 30 mil från den svenska kusten, släpper ut 300 ton fosfor per år och 250 000 kubikmeter orenat avloppsvatten forsar ut i Östersjön varje dygn (enligt miljöorganisationen Ecodefence).

Jordbruket i Sverige kan säkert bidra något till minskade utsläpp i Östersjön, men effekten blir nog dessvärre snarast att jämföra med ”en piss i havet”.

Rolf Nylander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons