Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan man köpa trygghet, Hedlund?

Annons

Svar till Roger Hedlund, Arbetarbladet 7 augusti:
Det är häpnadsväckande skrämmande att läsa det svar som Roger Hedlund ger Elin Lundgren. Hur man fortfarande år 2008 kan skriva om hur farligt eller dåligt det är med ett ”mångkulturellt” samhälle. Sverigedemokraterna försöker gång på gång att inte framställa sig som rasister, vilket må vara sant om man använder sig av definitionen att rasister nedvärderar människor av annan ras, etnicitet eller ursprung. De förfasar sig över att människor behandlar och talar om dem som vore de monster som kommer för att trampa på landets värdegrunder, som de faktiskt enbart försöker upprätthålla! Eller?
Att hävda att ett mångkulturellt samhälle inte fungerar är att förkasta hela vårt svenska samhälle, inte bara en eller två generationer tillbaka, utan flera årtusenden. Sverige är, liksom alla världens länder, uppbyggt på människor som härstammar från flera olika platser och kulturer, eller tror måhända Hedlund att jorden skapades av Gud och sedan sa han: ”Varde svenskar”?

Ständigt får man höra hur hemska invandrarna är, de tar våra jobb, trots att arbetslösheten bland invandrarna ligger på runt 40 procent när den totala arbetslösheten i Sverige är under 5 procent. Vilka jobb har de tagit från svenskarna undrar jag och många med mig?
Mona Sahlin föreslog för kanske åtta år sedan att en invandrare som hade en likvärdig utbildning och meriter som en annan sökande som var svensk skulle ha företräde. Att använda det som någon form av argument är enbart löjligt, det finns inga sådana regler i dag, det var ett förslag som aldrig genomfördes. Trots det kan jag väl tycka att det skulle vara bra om sådana regler trots allt infördes, det är ytterst sällan två personer har exakt likvärdiga meriter och utbildning i praktiken så i de få fall där det inträffar skulle det inte skada om en invandrare skulle få platsen.
Sverigedemokraternas politik tycks grunda sig på att invandrare och asylsökande enbart söker sig till Sverige av ekonomiska skäl. Roger Hedlund skrev: ”Jag ser hellre att vi hjälper 100 stycken i sina hemländer och närområden än att vi hjälper motsvarande en person i Sverige, vilket ekonomiskt kostar lika mycket.”

Kan man köpa trygghet? Kostar åsiktsfrihet eller religionsfrihet pengar? Kan man sätta ett monetärt värde på den mänskliga rättigheten att inte vara förföljd? Tror Hedlund att man kan muta regimerna varifrån flyktingarna kommer till att sluta upp med sina förföljelser? För övrigt så finns redan det ekonomiska stödet Hedlund beskriver i praktiken redan i dag, det kallas ”bistånd”, vi avsätter varje år en viss procent av vårt lands BNP till det, det är inget nytt som Sverigedemokraterna kommer införa om de hamnar vid makten.

Det finns en röd tråd om man läser på Sverigedemokraternas hemsida och i alla de debattinlägg som tryckts, enligt Sverigedemokraterna är det klart och tydligt så att Sverige befinner sig i ekonomisk kris och den krisen beror enbart på kostnaderna för invandringen. Försvinner invandringen försvinner kostnaderna och därmed krisen.
Att invandringen kostar Sverige 10 miljarder varje år (grovt räknat) kan tyckas mycket, men i jämförelse med de dryga 50 miljarder kronor som försvinner i skattefiffel från småföretagare kanske invandrarna ska befrias en hel del från ansvar kan tyckas, det kostar oss 40 miljarder mer att ha småföretagare än invandrare. Om någon ska bort för att rädda den svenska ekonomin är det väl snarare småföretagarna, vilka de än må vara.

Den ”förnuftiga invandringspolitiken” som Hedlund beskrivertycks grunda sig i att enbart de människor som verkligen är i behov av asyl ska få stanna i Sverige, men de ska tydligen bara få stanna tillfälligt. All annan invandring ska försvinna, alltså ska ingen från Danmark, Norge, Finland, Tyskland eller övriga länder få komma till Sverige, eller finns det några länder som är undantagna de nya reglerna som man vill införa? Vi har en hel del företag i Sverige som är utlandsägda, däribland Volvo och Saab.

Jag tror knappast att göteborgarna eller Trollhätteborna skulle bli överförtjusta om det visade sig att eftersom ägarna till deras arbetsplats inte är svenskar så ska de behöva bli arbetslösa? För det måste väl i rimlighetens namn ändå vara så att om ett företag är utlandsägt så innebär det att skadliga influenser på vår svenska kultur kan komma in genom de ägardirektiv som ges till företagen.
Kulturen är viktig och den svenska viktigast utav alla, så kan man tyda Sverigedemokraternas argument. Att de sedan inte har svar på vad som är typisk svensk kultur är en annan femma. Röda stugor och öppna landskap säger några, men vad jag vet är det mest skogigt i Sverige och alla hus kan väl ändå inte vara röda, då skulle det vara bra tråkigt att ge sig ut på utflykter.
Att vi ska ha lika värderingar är något annat som hävdas, men om alla skulle ha samma värderingar behövde vi väl aldrig ha några riksdagsval, alla skulle ändå rösta
på samma parti, moderaterna och vänsterpartiet kan knappast påstås äga lika värderingar, definitivt är att Sverigedemokraterna inte har samma värderingar som jag och jag är svensk. Är då Sverigedemokraterna utlänningar?
Till sist är det väl nog ändå så att flyktingar kommer till Sverige för att de blir förföljda i sina egna länder. Ska vi då förfölja dem i vår tur och tvinga dem att anamma vår kultur?

Självklart ska alla som bor i Sverige följa den svenska lagen, men om någon kvinna anser att hon inte vill bada tillsammans med män är väl det hennes ensak. Om någon vill bygga en moské för att utöva sin religion, det är deras ensak. De kan gott ta någon av alla de kyrkor som står tomma och bygga om en av dem. En del har flytt från länder för att de inte tillhör den rätta religionen, en del för att de inte fick lov att uttrycka sig enligt sin sexuella läggning. Det var en gång en svensk-kurdisk komiker som sa: ”Jag kom inte till Sverige för att bli svensk, jag kom till Sverige för att fortsätta att få vara kurd!”


Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons