Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar man inte jobbpolitiken, klarar man inte välfärden

I en debattartikel i Arbetarbladet 8 juni kritiserar ett antal socialdemokrater från Sandviken moderaterna och alliansen med en argumentation som bygger på rapporten från Finanspolitiska rådet, vars inrättande oppositionen är emot.

Annons

Rapporten ger dock en annan bild än den som socialdemokraterna redogör för. Rådet ger nämligen regeringen mycket gott betyg i de bärande delarna av jobbpolitiken, både vad gäller jobbskatteavdraget och förändringarna av ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen.

Att socialdemokraterna vill göra det mindre lönsamt att arbeta och därmed försämra förutsättningarna för jobb är ingen hemlighet. De har från första stund varit emot jobbskatteavdraget, som innebär skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare och ger stora grupper cirka 1 000 kronor mer i plånboken varje månad.

Låginkomsttagare har fått rejält sänkt skatt och beskattningen av denna grupp närmar sig nu det europeiska genomsnittet.

Hur mycket det första steget av jobbskatteavdraget gav kan var och en kontrollera på sitt slutskattebesked från Skatteverket.

Finanspolitiska rådet efterfrågade i sin rapport en ökad differentiering av avgifterna till arbetslöshetsförsäkringen. Det blir verklighet 1 juli. Det innebär att de allra flesta kommer att få en lägre avgift till sin arbetslöshetsförsäkring.

Unga har sämre förutsättningar att ta sig in på arbetsmarknaden. Det försöker vi komma till rätta med genom att göra det billigare för arbetsgivarna att anställa unga. Socialdemokraterna är emot också detta och vill i stället göra det dyrare att anställa unga.

Därmed skulle förutsättningarna för unga att få jobb kraftigt försämras. Socialdemokraternas signal till landets alla unga och till alla arbetsgivare är tydlig.

Sedan alliansen tillträdde har sysselsättningen ökat. Utanförskapet har minskat. Den totala arbetslösheten har minskat. Långtidsarbetslösheten har minskat. Deltidsarbetslösheten har minskat. Ungdomsarbetslösheten har minskat. Det är vår övertygelse att vår politik, för fler i arbete, förbättrar förutsättningarna för de personer som i dag lever i utanförskap att komma in på arbetsmarknaden.

finansminister, m

riksdagsledamot, m

,

oppositionsråd, m

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons