Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunledningen är aningslös om Strömvallen

Många Gävlebor och tydligen hela kommunlednigen och tjänstemännen tycks tro att man gör en gynnsam affär om man säljer bort Konserthuset, Strömvallen och marken däromkring. Inget kan visa sig vara mer felaktigt!

Annons

Kommunen säljer sin egendom/sina tillgångar till ett visst pris, säg 150 miljoner kronor, till Fast Partner AB och avlastar sin balansräkning.

Vad man inte informerar om är att kommunen årligen kommer att belastas med höga hyreskostnader och att dessa måste bedömas i en jämförelse med kommunens nuvarande kostnader för att äga egen- domen/tillgången. Den frågan måste analyseras innan man överhuvudtaget kan gå vidare i processen.

Man kan konstatera:

– att det inte finns någon som helst anledning att avlasta kommunens starka balansräkning. Den är i mycket god ordning.-

– att Gävle Kommuns räntekostnader vid investeringar baseras på den högsta ratingen som är möjlig = densamma som svenska staten. Det innebär den lägsta tänkbara låneräntan.

– att Fast Partner alltså har att betala en högre ränta än kommunen vid investeringar och belåning.

Frågan är då: Vad finns det för anledning för kommunen att låta FastPartner investera i Konserthuset och Strömvallen och i efterföljande avtal betala en högre ränta?

Kommunen måste åstadkomma relevanta kostnadsjämförelser och analysera hela bilden innan man kan gå vidare. Det måste ske innan man drar igång ett halvårslångt arbete med en detaljplan för Strömvallen- området.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons