Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kundval ger bättre omsorg för äldre

Björn Öberg och Anita Walther, v, oroar sig för att omvårdnadsnämnden i Gävle kommun nu vill införa ett kundvals- system inom hemtjänsten (Arbetarbladet 10 november).

Annons

De tror inte att det ökar valfriheten och kvaliteten för de äldre. Hur de drar den slutsatsen är svårt att förstå, men vi är övertygade om att de har fel.

Bakgrunden till debatten är alliansens lag om valfrihet som träder i kraft nästa år. Lagen underlättar för kommuner att införa så kallade kundvalssystem inom äldre- och handikappomsorgen. Det innebär att de äldre och personer med funktionsnedsättningar själv får välja vem de vill anlita – till exempel inom hemtjänsten. Kommunen ställer fortfarande upp kriterier vilka en aktör ska uppfylla för att finnas med i systemet, men alla som uppfyller kraven får bli leverantörer. Det öppnar upp för kooperativ, stiftelser, församlingar, ideella organisationer och privata företag att kunna bidra till att utveckla äldreomsorgen.

Möjligheten att lägga ut delar av äldreomsorgen på andra aktörer finns redan med lagen om offentlig upphandling (LOU). Den stora skillnaden är att kommunen bestämmer vem som får uppdraget i dag och att den som ger lägst pris vinner. Med ett kundvalssystem blir det den äldre och dess anhöriga som gör valet.

En viktig skillnad är också att LOU gynnar stora aktörer, medan ett kundvals- system öppnar upp för små enheter att konkurrera. Det ger en bättre mångfald. Man kan tänka sig att en liten aktör kan nischa sig mot till exempel en viss invandrar- bakgrund. Oerhört värdefullt eftersom många invandrare tappar det svenska språket på äldre dagar och måste klara sig på sitt modersmål.

Det verkar finnas en outtalad rädsla för att kundvalssystem handlar om att helt privatisera omsorgen. Men det är fel. Omsorgen kommer fortsatt att vara offentligt finansierad och kommunen kommer fortfarande att finnas med som en viktig aktör.

riksdagsledamot, m

ledamot i omvårdnadsnämnden Gävle, m

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons