Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt afghanska flyktingar stanna i Sverige

I början av juli kom den efterlängtade domen från Migrationsöverdomstolen om vad som är ett rimligt internflyktalternativ i Afghanistan. Men det domslut Överdomstolen formulerar förskräcker. Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson jublar förstås.

Annons

 

Ännu en gång har domstolen gått på samma linje som verket. De som inte jublar är de lagstiftare som i den senaste Utlänningslagen försökte täppa till de luckor som fanns när det gällde begreppet väpnad konflikt genom att bland annat lägga till en ny skyddsgrund, det vill säga andra svåra omständigheter.

Den tolkning vi nu ser av lagstiftningen tar föga hänsyn till vad lagstiftaren menade. Snarare talar den om för oss att vi bara borde ha erfarna jurister som riksdagsledamöter som med grund i sin erfarenhet av lagtolkning kan se vad olika formuleringar i förarbeten och lagtext kan leda till.

Med den tolkning vi nu ser kan jag inte se annat än att riksdagsledamöterna blev grundlurade och att den av departementet utarbetade propositionstext som både miljöpartiet och vänsterpartiet ställde sig bakom och som inte var tänkt att tolkas striktare än tidigare praxis (som vi nu bevittnar) inte tydliggjorde lagstiftarens ambitioner.

Man börjar onekligen undra vem det egentligen är som styr med tanke på att inte heller de då regerande socialdemokraterna känner sig bekväma med den tolkning vi i dag ser.

 

Vi vet alla att Afghanistan är ett land i fullständigt kaos. Afghanistan är det land där flest människor dör i direkta strider i hela världen just nu. Kabul är en stad med enorma problem, en stad som inte kan ta emot alla återvändande, som inte kan ordna arbete åt dem vilket i stället leder till att den enda utvägen blir att ansluta sig till talibanerna eller knarkhandlarna.

 

Kabul är en stad där människor inom kort kan komma att svälta på grund av de ökande livsmedelspriserna. Den tragedin anser vårt Migrationsverk, regeringen och nu också domstolarna att vi ska skicka människor tillbaka till, bland annat Enayatulla Adel. Sverige bidrar utan att blinka till att förvärra konflikten i Afghanistan.

 

Detta är inte värdigt ett land som förespråkar humanism, demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna. Ett litet fåtal av de miljoner afghaner som befinner sig på flykt finns här i landet. Det är en skam att inte ge dem en fristad här i landet.

 

Bodil Ceballos, mp

migrationspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons