Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt de afghanska flyktingarna stanna!

Annons

Migrationsöverdomstolen vill hävda att det inte råder någon väpnad konflikt i hela Afghanistan utan delar upp landet i olika delar varför de vill skicka tillbaka ensamma flyktingar till Kabul. Här ska det vara tryggt. Men vi vill hävda att det råder en väpnad konflikt i hela Afghanistan och en mycket otrygg situation i Kabul som kan ses som en humanitär katastrof.

Domstolens agerande är mycket svårt att förstå då deras vägledande beslut under sommaren går stick i stäv med den verklighet som råder i Afghanistan. Detta då den väpnade konflikten intensifieras månad för månad. Under året rapporteras de högsta dödstalen sedan 2001 både för civila afghaner och utländska soldater.

I Afghanistan finns en utländsk närvaro som innebär att den USA-ledda koalitionen OEF bland annat bombar byar i sin jakt på terrorister i spåren av 11 september. Detta har fått motsatt effekt än den avsedda vilket var att skapa stabilitet i landet. I stället har säkerhetssituationen försämrats i rask takt. Talibanerna har också fått fler anhängare till följd av bombningarna vilka på så sätt fått bra argument för sin rekrytering av anhängare, soldater och självmordsbombare.

Att president Bush nu flyttar amerikanska soldater från Irak till Afghanistan talar sitt tydliga språk. Den väpnade konflikten blir allt mer intensiv och konflikten i Afghanistan ses som större än i Irak.

I Kabul har säkerhetsläget försämrats och under året har det skett självmordsattacker i centrala delar av Kabul med stort mänskligt lidande som följd. Hundratusentals flyktingar lever just nu under vad som endast kan ses som miserabla förhållanden i staden. Utan tillgång till rent vatten, arbete, husrum, trygghet med mera så är situationen i praktiken en humanitär katastrof. I grannländerna finns flera miljoner flyktingar, främst från Iran, som nu väntar på att avvisas med tvång till Kabul.

Avsaknaden av effektivt rättsväsen påverkar självfallet säkerhetssituationen i landet. Att situationen är sådan är i sig en effekt av alla års krig men också en följd av ett otillräckligt stöd från väst till återuppbyggnaden av det civila afghanska samhället.

Att Migrationsöverdomstolen nu säger att ensamma afghanska män kan utvisas till Kabul med tvång om de kommer från någon av de sex provinser där väpnad konflikt bedöms föreligga, även om de inte har någon som helst anknytning dit, visar att Migrationsverket inte har kompetens att göra korrekta landanalyser.

Svenska Afghanistankommittén, SAK, som verkat med bistånd till landet i över 25 år gör en helt annan bedömning av säkerhetssituationen i landet och hävdar i praktiken att hela Afghanistan bör betraktas vara i väpnad konflikt; samt att afghanska flyktingar i Sverige inte bör avvisas under de förhållanden som råder i Afghanistan för närvarande. De bör därför få stanna i Sverige tills vidare.

FN:s flyktingorgan UNHCR vädjade så sent som i mitten på augusti till Migrationsöverdomstolen att stoppa utvisningar av afghanska asylsökande till Kabul om de saknar familjeanknytning i staden. Utan släkt och vänner kan man inte försörja sig i Afghanistan.

Det är fallet för Dad- khoda Qalandari som är en av de hundratals ensamma unga afghaner som väntar på utvisning med tvång. Dadkhoda har tagits i förvar i Sundsvall och sitter nu i Gävles häkte i väntan på utvisning i klump med andra afghaner med flyg från Arlanda till Kabul.

Dadkhoda Qalandari har ett fast arbete som hotellstädare, föreningsuppdrag i SAK lokalt sedan flera år, egen lägenhet, svenskt körkort, egen bil med mera. Nu ska Migrationsverket tvinga ut Dadkhoda. Sundsvalls Afghanistankommitté, Röda Korset och FARR engagerar sig nu i hans ärende. Dadkhoda har många vänner lokalt sedan han varit i Sverige över fyra år. Uslands skola har tillsammans med Svenska Afghanistankommittén startat en namninsamling för att stoppa utvisningen av honom. Lokalt i Gävle engagerar sig Bodil Ceballos för hans fall vilket är ett parallellfall till fallet Adel som många Gävlebor engagerat sig för under våren.

Vi vädjar om att alla de afghanska flyktingarna som nu hotas av tvångsutvisning likt Dadkhoda ska få uppehållstillstånd och rätt att stanna i Sverige. Ge flyktingarna permanent uppehållstillstånd så att inte deras mänskliga rättigheter kränks.

Lars Lindén,

riksdagsledamot för kristdemokraterna

Bodil Ceballos,

riksdagsledamot för miljöpartiet de gröna

Michael Williams,

vice ordförande i FARR, Flykting- gruppernas och Asylkommittérnas riksråd

Jenny Anderberg,

Sverigechef för Svenska Afghanistankommittén

Anna Westin,

ordförande i Sundsvalls Afghanistankommitté tillika

förbundsstyrelseledamot i SAK 2002-2006

Kasim Husseini, samordnare för Unga Afghanistankommittén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons