Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt rut flytta hemifrån i Gävleborg

/

Annons

Var tolfte skattebetalare använder numera rutavdraget. Bara i Gävleborg har fler än 16 000 personer gjort avdrag för hushållsnära tjänster under 2016. Det är positivt att många utnyttjar möjligheten, men rut skulle kunna göra ännu mer nytta utan onödiga begränsningar som att till exempel tvätten måste tvättas i det egna badrummet eller tvättstugan.

Professionella tvätterier har som en del av sin affärsmodell att vara snåla med energi, vatten och kemikalier. Dessutom har kommunernas miljönämnder tillsyn över företagen och auktoriserade tvätterier lever upp till ännu högre krav på kvalitet och miljöpåverkan. Tvättmaskiner i hushållen kontrolleras inte alls på samma sätt, och hemma överdoserar vi tyvärr ofta med tvättmedel helt i onödan.

Fler än 5 000 personer arbetar inom tvätt- och textilservicebranschen i Sverige. Och branschen växer. Antalet anställda i branschen har ökat med 20 procent bara de senaste fem åren. Tvätteriföretagen anställer många med utländsk bakgrund som nyligen kommit till Sverige och vill komma in på arbetsmarknaden.

I dag omfattar rutavdraget hushållsarbete så som tvätt och strykning, men arbetet måste ske i hemmet. Kommer en person hem till dig och tvättar i din tvättmaskin får du göra skatteavdrag. Lämnar du däremot samma tvätt till ett professionellt tvätteri får du betala hela kostnaden för tjänsten. Det är inte logiskt.

Om rutavdraget är till för att hjälpa äldre som inte klarar tvätten på egen hand och barnfamiljer som inte får livspusslet att gå ihop, måste vi hitta lösningar som passar alla. Om syftet också är att bidra till att skapa nya arbetstillfällen är det onödigt att begränsa tjänsten till hemmets tvättstuga.

Rutavdraget skulle kunna växa ytterligare om även professionella tvätteritjänster utanför hemmet inkluderades. Fler som ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden skulle få chansen att börja jobba. Rutavdraget har alltså en stor potential att öka sysselsättningen i Gävleborg.

Att låta rutavdraget inkludera tvätteritjänster även utanför hemmet är ett litet men logiskt steg i rätt riktning. Det både sparar på miljön och bidrar till att skapa fler jobb. Därför är det dags att låta rut flytta hemifrån under 2017!

Jan Kluge

Ordförande Sveriges Tvätteriförbund

Tor-Björn Angin

Vice ordförande Sveriges Tvätteriförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons