Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man får skaffa barn utan högskolepoäng

År 1842 infördes bestämmelsen i Sverige om allmän folkskola. Det hade funnits undervisning i olika former även tidigare, men nu skulle alla barn få tillgång till ungefär samma undervisning.
Därför undrar jag över varför man nu i skolan kräver att föräldrarna mycket aktivt ska delta i skolarbetet?

Annons

Inte bara att ”förhöra läxor” som nog föräldrar alltid gjort. Man ska göra läxan tillsammans med barnet. Det har alltid varit olika på lärare, en del lär barnen i skolan och ger knappt några läxor och en del ger alltid mycket läxa.

Det här slår olika för barnen. Man får fortfarande bli förälder utan att ha högskolepoäng och för att vara en bra förälder är man nödvändigtvis inte bra på att lära ut och undervisa. Men det kräver jag att läraren ska vara.

Båda föräldrarna arbetar heltid och bor man på landsbygden har man även restid och det är fortfarande bara 24 timmar på ett dygn. Ekvationen går inte ihop. Tiden räcker inte till. I vår lilla skola är det få elever i nästan varje klass och läraren bör klara undervisningen i skolan.

Det är säkert olika anledningar till att man väljer läraryrket. Men om anledningen är långa jul-och påsklov, höstlov och midvinterlov och ett långt sommarlov, då blev det nog ingen bra lärare.

Det kan inte vara meningen att föräldrarna ständigt ska ha dåligt samvete för att de inte hinner ägna tillräckligt med tid åt barnens läxläsning och bli utbrända. Vi har ju kompetenta lärare anställda för att klara barnens skolundervisning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons