Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mänskligt förnuft kan lösa konflikten i Mellanöstern

Annons

Kennet Lutti återkommer, med rätta, ständigt till konflikten i Mellanöstern och tar då, också med rätta, parti för den svagare parten, palestinierna. Lutti, liksom flertalet svenskar, FN och EU, menar att de i konflikten direkt inblandade parterna måste ”ta sitt förnuft till fånga” och upphöra med striderna för att därefter på sikt finna en permanent lösning. Uppmaningarna till vapenvila har när detta skrivs uppfyllts; båda inblandade parter har gått med på eld upphör. Förhoppningarna om permanent fred i området är däremot fruktlösa då ju konflikten inte kan lösas ”förnuftigt” eftersom dess egentliga orsaker är djupt rotade i religiösa grunder.

För den som är djupt religiös, är det inte förnuftet som styr utan den övernaturlige, obevisbare gudens vilja så som denna påbjuds i de heliga skrifterna – vilka alla är påhittade av människor för att styra andra människors.

I den aktuella Mellanösternkonflikten betyder det att israelerna aldrig kan tänka sig att ge upp vare sig Gaza eller Västbanken eftersom deras gud för snart tre tusen år sedan lovat dem detta som delar av deras eget ”förlovade land”.

För araberna, palestinierna är det lika omöjligt att överge samma områden eftersom Allah via Muhammed lovat dem samma områden.

Den kristna västvärlden, som har mer än halva sin religiösa skrift, Bibeln, gemensam med judendomen, har allt sedan Israels tillkomst efter andra världskriget ställt sig på landets sida. Det har också de flesta icke-religiösa västerlänningar gjort, så länge som Israel upplevts som den svagare parten, omgiven av fientliga arabländer, vars uttalade mål varit att utplåna den nybildade judiska staten. Dessa förhållanden gäller inte på samma sätt i dag, men likväl kan vi inte vänta oss någon förändring i attityder hos de inblandade parterna; inte så länge som den religiösa imperialismen (P C Jersilds uttryck) i de flesta sammanhang tillåts påverka också världen utanför de direkt andliga sfärerna.

För den religiöse, han må vara kristen, muslim, jude eller hindu, kommer alltid tron först och förnuftet därefter. Det är ordningen också när det gäller de allvarligaste handlingarna, som krig och förstörelse.

Lösningen på konflikter likt den i Mellanöstern ligger därför i att, så som Humanisterna världen runt försöker göra, först vända människorna bort från påhittade gudar och andra icke påvisbara övernaturligheter, till uppfattningen att det är mänskligt förnuft och inget annat som är grunden till lösningar för hur en bra värld för alla ska inrättas.

Per Falk, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons