Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medarbetare kommer aldrig att tystas

Annons

Vid senaste regionfullmäktige besvarade jag frågor från Anders Jansson (M) om hur vi som leder Region Gävleborg arbetar för att säkra alla medarbetares rätt och möjlighet att föra fram kritik och synpunkter mot arbetsgivaren. Frågan är angelägen och jag välkomnar att Moderaterna nu visar den intresse.

Mitt svar till Anders Jansson i regionfullmäktige understryker att Region Gävleborg är tydlig med att alla medarbetare självklart får kontakta journalister eller låta sig intervjuas i olika frågor.

Det är en självklar och lagstadgad rätt för anställda i offentlig sektor.

Vi understryker detta särskilt i den kommunikationspolicy som gäller för Region Gävleborg.

Vid sidan av att fritt kunna yttra sig till bland annat massmedia, menar jag att det är en fördel att medarbetarna i Region Gävleborg uttalar sig i olika media.

Det bidrar till en nyanserad bild av regionens verksamheter.

För de fall medarbetarna i regionen önskar hjälp och stöd i kontakter med media, ska vår presstjänst finnas till hands.

När jag gör besök i verksamheterna får jag öga mot öga motta synpunkter och kritik från medarbetarna; vid andra tillfällen hör man av sig helt öppet via mail eller telefon; jag noterar att medarbetare med namn framför kritiska synpunkter i TV, tidningar och radio eller sociala medier.

Min övergripande upplevelse är alltså att medarbetarna både känner till sin rätt att framföra kritik samt att de via flera kanaler gör så när de bedömer att det är nödvändigt.

Om någon medarbetare tystas inför eller efter kontakter med media, strider detta alltså mot de uttryckliga förhållanden som gäller i Region Gävleborg. Sådant är inte och kommer aldrig att accepteras.

Jag utgår från att alla chefer, på alla nivåer, säkerställer att alla medarbetare i hela Region Gävleborg är medvetna om sin oförytterliga rätt att fritt meddela sig med massmedia samt känner sig bekväma att göra så.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons