Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljön får stryka på foten

Annons

Bensinbolagen lägger ned bensinmackar på mindre orter, vilket kommer att få ödesdigra konsekvenser för samhällsekonomin och miljön.

1951 fanns det cirka 200 000 registrerade bilar i Sverige. Det året byggdes macken i Torsåker, då av Gulf, men övergick senare till OK Q8. På den tiden fanns det ytterligare två tankställen mitt i byn, Shell och Caltex.

I dag går diskussionerna heta beträffande vår miljö, där bland annat utsläpp från bilar sägs vara ett mycket stort problem. Vad gör man då? Jo, man tvingar människor på mindre orter att åka flera mil för att tanka sin bil.

På 1950-talet kunde man handla i stort sett allt man behövde på hemmaplan i de affärer som fanns på orten. I dag tvingas vi köra bil många mil för motsvarande inköp. I Sverige finns i dag över 4 miljoner bilar och det har med all säkerhet aldrig funnits så många bilar i Torsåker som nu. Vi har heller aldrig tidigare tvingats åka så mycket för vår överlevnad som i dag.

Vad gör man då? Jo, OK Q8 lägger ner macken i Torsåker! OK Q8 gör ingen ekonomisk förlust på macken i Torsåker, utan problemet är att de tjänar för lite. Då måste miljön och samhället tydligen få stryka på foten.

Med tanke på att en resa till Sandviken för att tanka bilen på Statoil faktiskt kostar cirka 150 kronor kommer nog tyvärr de flesta även att storhandla i Sandviken.

Om vi inte reagerar med kraft nu kommer det att påverka hela vår bygd på sikt.

Vad kommer att hända med Ica i Torsåker? Troligtvis nedläggning! Vi kommer att få åka till andra orter för våra inköp vare sig vi vill eller inte.

För att förbättra vår miljö krävs planering av oss alla, även av de som bär det övergripande ansvaret för samhällsplaneringen, och vi ska komma ihåg att det som händer nu, sker med beslutsfattarnas goda minne.

När macken försvinner i Torsåker kommer jag för min personliga del aldrig mer att handla på OK Q8.

Leif Skogsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons