Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska krånglet och sänk kostnaderna i asylmottagandet

Annons

Antalet asylsökande till Sverige ökade dramatiskt under fjolåret. Även om det har skett en viss minskning av antalet asylsökanden till både Europa och Sverige på senare tid fortsätter många människor att komma hit.

Centerpartiet värnar asylrätten. Det är ett ställningstagande som förpliktigar. För att asylmottagandet ska fungera, både för den enskilde och för Sverige som land krävs stora som små reformer inom många områden. Många av dessa reformer är saker Sverige ändå har behövt genomföra men som nu aktualiseras när flyktingmottagandet visar på bristerna i byråkratier, regelverk och lagar.

Centerpartiet har sedan tidigare föreslagit ett antal större reformer för att minska kostnaderna, öka mottagningskapaciteten, korta vägen till jobb och värna rätten att söka asyl. Flera av våra förslag ingår sedan i höstas i sexpartiöverenskommelsen om migrations- och integrationspolitiken.

Men det finns fortfarande mycket krångel kvar i kommun-Sverige att åtgärda. Gång på gång kan vi konstatera hur statliga regler, statliga myndigheter, statliga beslut, försvårar sådant som i den bästa av världar skulle vara ganska enkelt att ordna. Därför har Centerpartiet tagit fram en rapport med 21 konkreta förslag som skulle underlätta, effektivisera och minska kostnaderna för kommunernas asylmottagande. Till gagn för såväl asylsökande som bofasta.

Det handlar bland annat om HVB-hem för ensamkommande barn. Där det ställs närmast oöverstigliga krav på personal och lokaler. Om rekrytering av lärare och socialsekreterare, där regleringarna spär på en redan svår personalbrist. Och det handlar om fyrkantiga bestämmelser, som gör att handläggningen av familjehemsplaceringar och möjligheten att erbjuda skola för nyanlända barn drar ut på tiden. För att bara nämna några exempel.

Den här byråkratiska bördan försvårar kommunernas arbete.

 Möjligheterna för kommuner och landsting att uppfylla sina åtaganden gentemot sina invånare, bofasta som asylsökande, måste underlättas. Situationen kräver konkreta och genomförbara reformer för att minska krångel, banta byråkratier och kapa kostnader i kommun-Sverige.

Det behövs kort och gott ett bättre fungerande asylmottagande. Då duger det inte att leta efter problem och gnälla. Vi måste hitta konstruktiva lösningar, därför är beskedet från Centerpartiet att vi vill förenkla regler och minska krånglet, vi vill integrera och utveckla i stället för att inveckla.

 Magnus Svensson (C)

distriktsordförande för Centerpartiet i Gävleborg

gruppledare, Centerpartiet i Söderhamn

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons