Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska skjutsandet till skolan!

Annons

Alltför många barn skjutsas till skolan, med sämre folkhälsa, ökade luftföroreningar och förvärrade klimatförändringar som följd. Låt skolstarten bli en start för sundare, trafiksäkrare och klimatsmartare vanor!

Barn mår bättre både fysiskt och psykiskt och inlärningen går lättare om skoldagen innehåller fysisk aktivitet. Stress- nivåer minskar och barnen sover bättre. Därför är det oroande att alltfler barn har för lite fysisk aktivitet i sin vardag och det är helt missriktad omsorg av föräldrar att skjutsa sina barn till skolan.

Trafiken kring landets skolor är ett hot mot elevernas säkerhet, och föräldrar som lämnar och hämtar sina barn med bil utgör den största risken.

Förutom risken för olyckor innebär det ökande skjutsandet en rejäl miljöbelastning. Om färre skjutsas och fler går och cyklar, får vi elever med bättre koncentrationsmöjligheter, färre olyckor kring skolan, bättre luft i närmiljön och en minskad klimatbelastning. Effekten blir större än man kanske tror, eftersom den som slutar skjutsa sina barn ofta också själv slutar ta bilen till jobbet.

Många föräldrar till skolbarn upplever sig som närmast maktlösa inför kravet på att skjutsa barnen till skolan – i många fall för att biltrafiken kring skolan blivit så tät och hetsig att det skulle kännas otryggt att låta barnet gå eller cykla. Därför kan ansvaret för att minska skjutsandet inte enbart vara föräldrarnas.

Kommunerna måste skapa säkra och barnvänliga gång- och cykelvägar och gärna låta sig inspireras av försöken med vandrande skolbuss, som haft stor framgång i bland annat Lund och Göteborg.

Också tävlingar i att ta sig till skolan så miljövänligt och hälsobefrämjande som möjligt har visat sig ha en starkt positiv effekt. Satsningar på att tidigt grundlägga goda vanor i form av vardagsmotion är en bra investering i bättre folkhälsa och minskad sjukskrivning i framtiden.

Kommunerna bör också prata direkt med dem som tar sig till skolan varje dag – de är experterna! De vet vad som behöver göras för att det ska bli trevligare och säkrare att gå eller cykla till skolan.

Det kan vara så enkelt som att klippa ner en häck som skymmer sikten mot vägen, att övervaka hastighetsgränserna och att bilar måste stanna på behörigt avstånd från skolan.

På många håll behövs en översyn av den lokala planeringen kring varje skola. Det är alltför vanligt att man med bil kan komma nästan ända fram till skolporten. Intill skolan ska man kunna hoppa hopprep och spela boll utan att behöva vara rädd för bilar, men så är det inte i dag.

Varje skolstart är en alldeles speciell dag, ett kliv framåt i ett barns utveckling. Låt denna skolstart bli ännu viktigare, låt den bli ett trendbrott för sundare, trafiksäkrare och miljöbättre resor till och från skolan!

Anna Hertting,

ordförande för Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund

Eva-Lis Sirén,

ordförande för Lärarförbundet

Jakob Lagercrantz,

ordförande för Gröna Bilister

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons