Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möjliggör för personer på landsbygden att få mat och mediciner hemsända!

Annons

Alliansen och Sverigedemokraterna valde på dagens Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnd att avslå det rödgröna förslaget om att påbörja ett försök med hemkörning av livsmedel och mediciner till personer som bor på landsbygden inom Gävle kommun.

 Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet föreslog att den serviceplan som antogs på dagens sammanträde även skulle innehålla en försöksverksamhet med hemsändning av livsmedel och mediciner. Många kommuner har detta redan idag och ser att det är en viktig insats för framförallt äldre personer som har långt till matbutiker och apotek. I Gävle kommun skulle framförallt Hamrångebygden och Hedesunda vara aktuella områden för detta. Där skulle butiker eller andra lokala företag kunna få 200 kronor i ersättning, varav Region Gävleborg skulle stå för hälften, för att köra ut varor till personer som själva inte kan ta sig till butiken eller Apoteket på ett enkelt sätt.

 Det är viktigt att hålla ihop vår kommun. Det ska vara möjligt att bo kvar i sitt hem hela livet, oavsett om det är långt ifrån butiker eller service. Vi vill främja utvecklingen i alla våra kommundelar. Vi tror att denna insats skulle vara väldigt värdefull för många personer som bor på landsbygden och det skulle också säkra arbetstillfällen hos den lokala handlaren eller den som vill köra ut varorna åt handlaren. 

 Det förvånar oss att inte Alliansen stödde vårt förslag om att inrätta en försöksverksamhet i ett avgränsat område under ett år. Sverigedemokraterna som ibland verkar vilja framstå som ett landsbygdsparti, valde i vanlig ordning att rösta med de övriga borgerliga partierna. Det är en sak att tala sig varm för hela kommunens utveckling i en valrörelse, en annan sak att visa detta i konkret handling när det gäller. Vi får se om Centerpartiet och resten av Alliansen kommer på bättre tankar innan kommunfullmäktige, som är nästa anhalt för serviceplanen.´ Vi rödgröna kommer att fortsätta driva på för att det ska vara möjligt att få hemsändning av mat och mediciner för dem som bor långt ifrån centralorten. 

 Therese Metz (MP)

Henrik Sundberg

Eva Älander (S)

Anette Ståhl (S)

Stefan Grandien (S)

Niklas Nygren (S)

Lars-Göran Langeborg (V)

Isabella Bexell (V)

Ledamöter i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden Gävle kommun 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons