Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordquist (L): Vill se en värld som lyfter oss – inte begränsar oss

”Kortfattat: vad vill du åstadkomma i riksdagen?”, frågade en journalist i början av sommaren. Genom mitt huvud flög allt jag vill göra för barn som behöver extra stöd eller extra kluriga skoluppgifter, allt jag vill förändra för god vård, mot Kafkabyråkrati, för värdigt åldrande och för en framtid för var och en av oss, skriver Lina Nordquist.

Annons

”Den hippokratiska eden”, svarade jag. ”Att vårt samhälle aldrig skadar. Om möjligt botar. Ofta lindrar. Alltid tröstar. Jag vill utforma varje lag, myndighetsuppdrag och regleringsbrev med den edens avsikt i tankarna, var än i livet vi människor behöver stöd”.

Politik är att gång på gång välja vilket samhälle vi ska leva i. Och jag valde Liberalerna, för jag tror att varje människa behöver frihet, samtidigt som jag tror att det krävs en gemenskap och ett starkt skyddsnät för att alla ska få den friheten. 

Människor måste få tänka, tycka, vara olika. Vi ska själva få styra över våra liv. Det ska inte finnas några begränsningar för hur långt vi kan nå: till Mars, till mästarbrevet, eller till den där drömmen om yrket som ingen i släkten haft förut. 

Staten får inte styra det vi själva klarar av, men den måste lyfta oss när livet behandlar oss illa. Om människor ska kunna växa, lära, skyddas från brott, ta sig bort från krig, institutionsboenden och våldsamma relationer, då behövs en gemenskap - inte en stat som kväver och detaljstyr, men en som stöttar oss när vi behöver det. 

Människor måste få tänka, tycka, vara olika. Vi ska själva få styra över våra liv. Det ska inte finnas några begränsningar för hur långt vi kan nå

De som blir slagna, växer upp med missbruk, utsätts för hedersförtryck med sitt hem som fängelse. De som flyr krig eller drabbas av svåra sjukdomar. De behöver en lagstiftning som ger skydd. Och den som föds annorlunda, eller råkar ut för en olycka, behöver stöd för att leva fri. 

Varje människa ska ha en framtid. Därför måste lagar vara omtänksamma. Myndigheter måste stötta och ge möjligheter. En politiskt förtroendevald kan aldrig välja okunskapen, utan måste söka upp smärtpunkterna, gå dit det gör ont för att söka lösningar. 

Jag ber om ett förtroende. Ett kryss på en papperslapp, men så oändligt mycket mer än det. Jag lovar att drömma framåt och bygga visioner, men att också brottas med det allra svåraste, utan att väja. För vi är många som ska dela på denna enda jord, och det finns ingen smitväg. Framtiden blir inte mer än vad vi gör den till tillsammans. 

Frihet och möjligheter ska prägla varje människas liv - vem hon än är, varifrån hon än kommer, vare sig hon är frisk eller sjuk. Dit vill jag. Och jag lovar att lägga ned min själ i arbetet att ta oss dit. 

Lina Nordquist (L)

riksdagskandidat Uppsala

LÄS fler debattartiklar här:

Mörtman (SVG): Lys upp vården med din idé

Vänsterpartiet: "Länets kommuner behöver se över stödet till deltidsbrandkårerna"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons