Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödesdag för kollektivavtalet

Annons

20 november kommer Lissabonfördraget att behandlas och beslutas i Sveriges riksdag.

Den dagen kommer att vara avgörande för den svenska kollektivavtalsmodellen.

Vi från vänsterpartiet kommer att kräva ett undantag som är juridiskt bindande för den svenska modellen som helt kort innebär trygghet för våra löntagare i framtiden och som håller EG-domstolen borta från att besluta i frågor som rör vår kollektivavtalsmodell.

Även LO villkorar sitt stöd för Lissabonfördraget. På sin kongress i början av juni antogs ett uttalande med rubriken: ”Inget ja till Lissabonfördraget förrän Laval-utredningens uppdrag är slutfört”.

Det är uppenbart att fackföreningsrörelsen delar vänsterpartiets oro för den svenska kollektivavtalsmodellen. Socialdemokraterna däremot, som är det största arbetarrörelsepartiet, tänker rösta igenom Lissabonfördraget utan att kräva undantag.

Genom domarna i Lavalfallet i Vaxholm och det tyska Ruffertfallet har EG-domstolen gått till frontalangrepp mot fackföreningsrörelsen och vår svenska arbetsmarknadsmodell. Konsekvensen av bägge domarna är att löntagare från andra EU-länder inte har rätt till samma lön som värdlandets kollektivavtal ger inhemska löntagare. Företag från andra EU-länder har därmed fått grönt ljus att konkurrera om anbud med lägre löner och att anställda som utför samma jobb i samma land ska ha helt olika lön.

Vi har den senaste tiden sett mängder av exempel i media där arbetskraft från andra länder utnyttjas genom slavliknade villkor.

Detta kan vi vänsterpartister aldrig acceptera.

Kollektivavtalen är den viktigaste garanten för sund konkurrens, rimliga löner och arbetsvillkor.

Där kollektivavtal finns är det också betydligt svårare att undanhålla skatter och arbetsgivaravgifter.

Frågan är inte avgjord än men det är bråttom.

Vi vädjar till s-ledamöterna på Gävleborgsbänken att ta ställning för den svenska kollektivavtalsmodellen när frågan ska avgöras i riksdagen

Ulla Andersson,

riksdagsledamot vänsterpartiet

Björn Öberg,

ordförande vänsterpartiet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons