Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ofrivilligt företagande

Arbetsgivarnas krav på flexibilitet sträcker sig allt längre. Otrygga visstidsanställningar är vanligare bland LO-förbundens medlemmar än bland tjänstemän och akademiker.

Annons

En majoritet av de visstidsanställda är kvinnor. Vanligast är anställningsformen bland kvinnor som varit i Sverige mindre än tio år. Det är en riktig kvinnofälla.

I förra avtalsrörelsen tog LOs förbund strid för att företag inte ska kunna göra sig av med anställda en dag och ta in bemanningsföretag nästa. I den avtalsrörelse som startar till hösten kommer en viktig fråga vara hur företagen ska få handskas med personer som har egna firmor, så kallad F-skattare.

Regeringen har gjort det lättare att få F-skattsedel och starta eget. På så sätt ska fler få möjlighet att starta och driva företag. Det är en fin ambition men det finns en baksida. Det har öppnats ett kryphål där löntagare ofrivilligt tvingas att bli egen företagare samtidigt som arbetsgivarna bland annat kan kringgå lagen om anställningsskydd.

Hur skulle du känna om din arbetsgivare sa: Antingen får du gå eller så startar du egen firma. En undersköterska eller ett butiksbiträde kommer inte att ha något annat val än att bli företagare – utan vilja, utan förutsättningar.

Arbetsgivaren gör sig helt enkelt av med dig och välkomnar dig tillbaka som egen företagare. Du får gå ena dagen och komma tillbaka dagen därpå för att utföra samma jobb, för samma chef och samma företag. Den före detta arbetsgivaren struntar nu i kollektivavtalet, eftersom kollektivavtal bara gäller anställda – inte dig som blivit företagare.

Med vett och vilja försöker Fredrik Reinfeldt inbilla landets arbetstagare att nu öppnar sig en möjlighet för lågbetalda kvinnor att höja sin lön. Det är att lura människor.

Landets småföretagare är viktiga eftersom de kan skapa fler arbetstillfällen. Det rättfärdigar inte att krav på enskilda att skaffa F-skattsedlar används för att kringgå lagar och avtal som gäller på den svenska arbetsmarknaden.

På så sätt skapas knappast nya arbetstillfällen – bara ofrivilligt företagande.

Lena Broman, LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg
Mikael Rusthoi, LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons