Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvårdnadsnämndens verksamhet är ingen lekstuga

Kommunens medborgare behöver inte politiker som skjuter från höften med ideologiska ögonbindlar och enda syfte att gå från en offentlig och behovsdriven omsorg till en privat, vinstdriven och efterfrågestyrd omsorg.

Annons

Omvårdnadsnämndens verksamhet är ingen lekstuga, det är människors liv varje dag och det är väl känt hur arbetsvillkor påverkar omsorgens kvalitet.

 Moderaterna begriper uppenbarligen att deras politik inte håller när de inte ens vågar stå för den själva. I en replik på Vänsterpartiets artikel om beslut i omvårdnadsnämnden att privatisera all assistansverksamhet i Gävle kommun, försöker de nu förespegla Arbetarbladets läsare att deras motion inte är på riktigt. Den aktuella motionens förslag är dock: ”att kommunen utreder förutsättningarna för att omorganisera Gävles personliga assistansverksamhet så att endast privata utförare används”. Kan det sägas tydligare vad det handlar om?

Politik blir sällan bra när den tappar fotfästet och lämnar verkligheten. Därför fanns det inför omvårdnadsnämndens beslut om motionen ett omfattande underlag från omvårdnadsförvaltningen. Där framgick att en rad faktorer bidrar till den personliga assistansens underskott.

 Exempelvis: Kommunen är skyldig att betala de privata utförarnas sjuklöner. Personliga assistenter som är anställda inom Gävle kommun har lägre normalarbetstid, ett förmånligare jouravtal och ett högre löneläge jämfört med privata utförare. Anställda i Gävle kommun har även rätt till heltid. Dessutom minskar valfriheten när kommunen som utförare försvinner. Beskrivna villkor är väl kända fakta. Förra året föreslog regeringens Assistansutredning att ersättningssystemet ska ändras eftersom privata utförare överkompenseras på grund av kommunernas högre kostnader. Ett beslut som förväntas komma inom kort.

 Den fråga som ska ställas till medborgarna är om det finns en vilja att betala för goda arbetsvillkor och verksamheter som utgår från enskilda personers behov av stöd för att leva värdiga vardagsliv? Vad är det helt enkelt värt?

 Det enda rakryggade i Moderaternas artikel var väl att medge det hotfulla i den egna politiken.

Vänsterpartiet delar inte uppfattningen att redovisande av fakta skulle vara att måla upp en falsk bild. Tvärtom tycker vi det är nödvändigt att fakta kommer på bordet så människor själva kan bilda sig en uppfattning.

 Det är också viktigt att förstå, att när Moderaterna pratar om valfrihet är det bara en täckmantel för privatisering och ideologisk dogmatism. Aldrig har det varit tydligare än i det här förslaget när de underkänner valet som gjorts av de medborgare som valt kommunen som utförare. Valfrihet torde därför vid det här laget vara fullständigt förbrukat som trovärdigt argument från Moderaterna.

 Alliansen i Gävle är nu tillsammans med Sverigedemokraterna beredda att inleda ett systemskifte utan motstycke. Målsättningen är att erbjuda medborgarna endast privata alternativ i omsorgen. Det har redan lagts förslag om detta inom daglig verksamhet, personlig assistans och aviserats att det kommer förslag om att privatisera alla äldreboenden. Inom kort kan vi sannolikt också få se förslag om att privatisera den återstående kommunala hemtjänsten.

Tord Fredriksen (V)

ordförande omvårdnadsnämnden

Irene Forslund (V)

ledamot omvårdnadsnämnden

Anita Walther (V)

ersättare omvårdnadsnämnden

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons