Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroväckande taxehöjningar i Gävle

Det är stora summor vi betalar för värme, vatten, VA, el och renhållning. För boende i flerbostadshus rör det sig om 40–50 miljarder per år.

Annons

Trenden är oroande. De senaste tio åren har kostnaden för värme, vatten, VA, el och renhållning ökat med mer än dubbelt så mycket som den allmänna prisutvecklingen. Detta är anmärkningsvärt med tanke på de historiskt låga räntenivåer som rått under samma period. Ränteläget borde haft en kostnadsdämpande inverkan på kapitaltunga verksamheter som befinner sig i ett förvaltningsskede, till exempel fjärrvärmen, men har alltså inte påverkat nämnvärt.

Årets Nils Holgersson rapport – en sammanställning av värme-, varmvatten-, VA-, el- och renhållningskostnader för samtliga kommuner i Sverige, visar att det är stora skillnader på taxebundna kostnader i Gävleborgs län och Älvkarleby.

Och när det gäller nivån för samtliga taxor (avfall, VA, el och fjärrvärme) återfinns även där Hudiksvall på en värstingposition, med 17 820 kronor per år för den genomsnittliga hyresgästen. Lägst siffra återfinns i Gävle med 14 220 kronor.

I vårt närområde kan det alltså variera med drygt 3 600 kronor varje år för en hyresgäst i genomsnitt. Berörda politiker borde få sig en tankeställare av dessa uppgifter.

Det kan inte ligga i medborgarnas intresse att betala överpriser för så centrala nyttigheter som värme, vatten, VA, el och renhållning. Kanske kan en del av skillnaderna förklaras genom att kommunerna har olika geografiska och befolkningsmässiga förutsättningar. Men det är inte alls hela sanningen.

Mycket beror på medveten politik, kompetens och engagemang från beslutsfattare och andra som arbetar med detta. Detta gäller både kommunala politiker och politiker på riksnivån. Gävles politiker bör se de relativt låga siffrorna som en fördel för invånarna i Gävle och en konkurrensfördel för staden som helhet. Inte som en anledning att höja taxorna. Men ändå planeras en drastisk höjning av fjärrvärmetaxan med 4 procent ske under 2009. Detta är djupt oroväckande.

utredare Hyresgästföreningen Region Aros Gävle

kommunikationschef Fastighetsägarna Mellansverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons