Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oseriöst att ge moderaterna skulden

Annons

Svar till Tommy Engström aktiv socialdemokrat (Arbetarbladet 15 augusti).

Du beskyller moderaterna för att vilja spara på den personliga assistansen till handikappade. Det påståendet grundar du på en ledarartikel i Arbetarbladet signerad Jenny Wennberg.

Med den bakgrund som Arbetarbladets ledarsida levererar kan jag förstå att man blir upprörd och som handikappad orolig. Det kan då vara intressant att för en gångs skull ta reda på bakgrunden.

LSS är en fantastisk reform. Den sjösattes av regeringen Bildt och har inneburit en dramatiskt förändring av handikappades liv.

Reformen är nu 15 år och i behov av viss förändring. Ett av problemen har varit att kostnaderna ökar mycket snabbt. Den socialdemokratiska regeringen beslöt i juni 2006 att ge en utredning i uppdrag att analysera vad den snabba kostnadsökningen berodde på och lägga förslag som innebär att kostnadsökningen kunde dämpas och stabiliseras.

Alliansregeringen som tog över några månader senare tyckte att det var ett klokt uppdrag och lät utredningen arbeta vidare. 29 augusti kommer man att lägga sina förslag.

Utredningen, vilket kommer att visa sig när den offentliggörs, är helt överens om de åtgärder som ska dämpa kostnadsökningen. De socialdemokratiska ledamöterna har inte reserverat sig mot de delarna. Vore dessutom märkligt om socialdemokraterna i utredningen hade gått emot det uppdrag som utredningen fått av en socialdemokratisk regering.

Arbetarbladets ledarsida är nog rätt ensam i åsikten att det spelar ingen roll att kostnadsökningen är okontrollerad.

LSS kostade när den infördes 1994 3,3 miljarder.

Den beräknas 2010 kosta 28 miljarder och kommer om inget görs 2015 att kosta 35–40 miljarder om inga åtgärder vidtas.

Utredningens alla förslag läggs på bordet den 29 augusti. Den kommer sen att gå ut på remiss och först därefter leda till beslut om förändringar.

Jag kan därför tycka att det är något oseriöst av dig, Tommy Engström, som aktiv socialdemokrat att utifrån en läcka från en utredning försöka påskina att det här är något som de illvilliga moderaterna hittat på.

Anders W Jonsson,

aktiv centerpartist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons