Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pannkakor? Har du legitimation?

Annons

Det finns åldersgränser för det mesta och det tycker jag är bra. Bio till exempel, 7, 11 och 15 år. 15 år är också gränsen för att få köra moped. Egentligen tycker jag att den borde vara högre, alla har inte uppnått den mognad som krävs för att köra med omdöme. Vid 13 år får du utföra visst lättare arbete. Arbetsuppgifterna förändras i takt med åldern.

Åldersgränsen för folköl är 18 år, den borde absolut vara högre med tanke på att unga lätt berusar sig även på låga alkoholhalter. Tobak, samma gräns. Men samma dag du får köpa ett paket cigaretter får du också förtroendet att rösta fram regering, köra bil och beställa alkohol på restaurant. Det är banne mig inte lätt att vara ung; ena benet i sandlådan och det andra i vuxenvärlden!

Samtliga åldersgränser är bra, de är till för att skydda våra unga. Nästa åldersgräns är 65 och då tillkommer respektive försvinner vissa rättigheter och skyldigheter, många av dessa kan diskuteras huruvida de är bra eller inte. Men nu till själva kärnfrågan! Jag har nyligen erfarit att det finns en åldersgräns till, nämligen tolv år – på beställning av pannkakor!

På en av Älvkarlebys campingplatser ville jag häromsistens beställa pannkakor med sylt och grädde. Beställningen var till min dotter, hennes pojkvän och jag ville ha hamburgertallrik. Våra beställningar var det inget problem med men min dotter kunde inte få pannkaka; hon var för gammal, över tolv år! Jag frågade den sommararbetande pojken bakom disken om han skojade och erbjöd mig att betala vuxenpris, 60 kronor, för tre pannkakor med sylt och grädde. Då ryckte han på sina breda axlar och sa ”Rules are rules”. Hakan trillade ner rakt söderut av häpnad. Ja, regler är regler men det finns två typer av regler; de som är nödvändiga för att upprätthålla en viss ordning och så de som bara är till för att provocera och visa att man har makt (till och med över pannkaksätandet)! Vid eventuella tveksamheter, begär man legitimation då? Ska det vara på detta viset? Jag har dock noterat att på torsdagar har alla över tolv år dispens, då serveras pannkakor med sylt och grädde som dagens lunch. Mums!

Garbho

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons