Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna gör det för svårt för synskadade att få ny vit käpp

Annons

När jag för första gången som nioåring fick använda en vit käpp, så kunde jag aldrig tro att just denna vita pinne skulle bli min viktigaste ägodel. För de flesta personer som blir synskadade, är det ett ganska stort steg att börja använda den vita käppen. Jag var inget undantag. Plötsligt blir det så tydligt att just jag inte kan se och behöver ett hjälpmedel för att ta mig fram, och andra ser direkt att jag inte är som alla andra. Inte förrän i mitten av tonåren insåg jag hur otroligt viktig och oersättlig detta enkla hjälpmedel är för mig som är synskadad och ska ta mig fram i samhället på egen hand.

Den vita käppen visar andra att här kommer någon som inte ser så bra och gör att personer runtomkring kan vara lite extra uppmärksamma och hjälpsamma. Den vita käppen gör att jag kan följatrottoarkanter, ledstråk längs perrongen, känna och undvika stolpar och andra föremål som är ivägen och ger mig en frihet att röra mig själv på stan eller ta en promenad på egen hand. Reflexernapå käppen gör också att andra trafikanter uppmärksammar mig och är en fantastisk livförsäkring förmig.

Insändarskribenten Mats Dellrud var tvungen att skicka in sin livsnödvändiga vita käpp till landstinget, för att få en ny, efter två veckor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TT

Därför blev jag väldigt häpen när mitt dåvarande landsting plötsligt bestämde sig för att ändra sinarutiner gällande vita käppar till synskadade. Den som är synskadad hade rätt till att få en vit käpp omåret utan kostnad. Jag brukade byta käpp vartannat år, eftersom den slits och färgen samt reflexernanöts bort. Därför blev jag helt ställd, när jag skulle beställa min nya vita käpp och damen som togemot min beställning sa: ”Jaha, men då måste du först skicka tillbaka din nuvarande käpp och det tar upp till två veckor innan du får din nya käpp”.

Det hjälpte inte att jag förklarade att jag bara hade en käpp och att jag inte ens skulle kunna ta mighem från postkontoret utan käpp, eftersom jag inte ser någonting och måste ha min käpp för attkunna orientera och tryggt förflytta mig på egen hand. Ingenting hjälpte, utan landstingets nya regleroch rutiner gällde oavsett brukarens behov.

Jag fick helt enkelt välja på att be någon hjälpa mig att måla ett kvastskaft vitt eller vara inomhus i två veckor. Nu är jag så lyckligt lottad att jag har anhöriga som ser och kunde hjälpa mig leta fram en likadan vit käpp som kunde beställas från ett företag på nätet och att jag hade den ekonomiska förutsättningen att betala nästan 1 000 kr för den, vilket inte alla har.

I politikens iver att försöka komma åt (fuskare) och med bristande kunskap om hur deras beslut slårmot enskilda brukare, så tas allt oftare denna typ av politiska beslut runtom i Sverige. Dessaogenomtänkta beslut påverkar och försämrar personer med funktionsnedsättningars vardag på ettmycket negativt sätt.

Förutom att sprida kunskap om den vita käppen till allmänheten, så känns 15 oktober och vitakäppens dag allt viktigare för att politiker och tjänstepersoner ska inse hur viktigt detta enkla menoersättliga hjälpmedel är för hen som behöver använda den för att klara sig på egen hand isamhället!

Mats Dellrud

Jämställdhets- och Mångfaldskommittén, Miljöpartiet de gröna

Läs också - insändare: Blind och hjärnskadad Ockelbobo tvingas flytta: "Kommunen kan inte hjälpa mig"

Läs också: Synskadade Per tvingas flytta ifrån sin fru – nu riktar JO kritik mot Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons