Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktik är en nyckel till lyckad integration

Annons

Den svenska arbetsmarknaden genomgår ett stort skifte. Det händer nu, på riktigt. Aldrig tidigare har så många personer med internationell bakgrund kommit till Sverige och länet med hopp om en bättre framtid. För dessa personer är önskan om ett jobb mycket viktig. Samtidigt pågår en generationsväxling som innebär att många lämnar arbetsmarknaden. Detta vore inget problem om det gick att direkt matcha nyanlända mot lediga jobb. Många gånger finns den formella kompetensen men det som saknas är tillräckliga kunskaper i svenska.

Visst är det viktigt att kunna svenska för att få ett jobb. Men det är kanske ännu viktigare att komma ut på en arbetsplats för att lära sig det nya språket. Det är inte främst i skolbänken en människa lär sig kommunicera på ett nytt språk, utan genom att träffa människor och behöva prata.

En, som vi sett, effektiv insats för att snabba på utvecklingen av språkkunskaper är att erbjuda praktikplats på företag eller organisationer. Praktik kan pågå i upp till sex månader och är kostnadsfri för dig som arbetsgivare. Praktikanten får ekonomisk ersättning från oss på Arbetsförmedlingen.

Praktikplatsen behöver inte alla gånger leda till anställning på det aktuella företaget. Lika viktigt är att den arbetssökande får nya erfarenheter, meriter och referenser för sitt fortsatta jobbsökande.

Men det kan också vara en möjlighet för dig som arbetsgivare att komplettera din arbetsgrupp med någon kompetens du saknar.

I Gävleborgs län finns cirka 15 000 företag och 6 900 personer med utländsk bakgrund som är arbetslösa. Det innebär att om vartannat av länets företag erbjuder en person praktikplats räcker det till samtliga utrikesfödda som saknar arbete.

Mohamed Chabchoub

Charlotte Humling

Jessica Löhman

Gabriella Persson Turdell

arbetsförmedlingschefer i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons