Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda kärleken för barnens skull

Annons

internationella barndagen. FN hade hela året 1998 utlyst som ”Barnens år”
Barnen är ett lands framtid och detta faktum gör att man frågar sig hur vi verkligen investerar i våra barn. Är det enbart föräldrarnas ansvar, förskolans eller skolans ansvar att barn upplever en trygg och kärleksfull miljö. Ska samhället och politiker befatta sig med så privata saker som att hjälpa människor att leva ihop eller inte? Som kristdemokrat anser jag att svaret är ja!!
Varje år separerar fler än 50 000 par i Sverige. Vi vet att där separationer sker mår många mycket dåligt och då särkskilt barnen.
Statistik visar att 75 procent av alla 25-åriga mammor lever ensamstående i Sverige. Ett faktum som bör skapa eftertanke.


det går att förhindra att många skiljer sig – men vi kanske kan göra det lättare för fler att hålla ihop. Vi anser att det är alldeles för sent att agera då paren eventuellt uppsöker en familje- rådgivning. Positiv kunskap och goda erfarenheter om ett väl fungerande familjeliv bör komma paren till del långt tidigare. Problem uppkommer nästan i samtliga förhållanden. Det blir ofta påfrestningar när båda ska klara karriär, barnuppfostran, skolan, hemmet och fritiden.
Det finns kommuner som vågat starta intressanta projekt, exempelvis Örkelljunga. Projektet innebär att Individ- och Familjeomsorgsenheten inbjöd föräldrar till barn under 12 år till intressanta föreläsningar under rubriken ”Barnuppfostran” och ” Håll kärleken levande”. Över 600 personer deltog i tre möten. Nu förbereds en fortsättning med samtalsgrupper för kunskapsuppbyggnad och erfarenhetsutbyte under kvalificerad ledning. Vetskapen är den att i separationer finns inga vinnare utan enbart förlorare och då särskilt barnen.


bara en enda familjecentral som i första hand vänder sig till föräldrar i Andersbergsområdet. Den föräldrautbildning som ges och gruppsamtal är till ovärderlig nytta för att stärka småbarns- föräldrar i deras viktiga arbete. Det behövs absolut mer av familjestödjande insatser och vårdnadsbidraget är en viktig åtgärd. Många klarar inte av de stora barngrupper som finns i förskolan och då kan också dagmamma vara ett bra alternativ.
Låt det inte bli ”En dag för alla barn”. Varje dag borde vara barnens dag men många beslutsfattare har tyvärr inte tagit till sig barnkonventionens viktiga principer.
Marianne Nygren,
kristdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons