Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda kvar unga lärare!

Annons

Med bestörtning har vi mot- tagit beskedet att tre av våra arbetskamrater har varslats om uppsägning.

De flesta i Gävle vet att hösten på Stigslund har varit jobbig. Efter att ha kunnat se framåt med lite större lugn tack vare de åtgärder som sattes in möts vi en av de första arbetsdagarna på vårterminen av beskedet att tre av våra arbetskamrater ska varslas. Resultatet av detta går inte att överblicka. Kan Stigslunds skolas problem under hösten ha berott på att vi är för få vuxna?

All ny skolforskning säger att relationen mellan elev och lärare är det allra viktigaste för skolframgång. Nu kommer många sådana relationer att brytas. Bara den information som gavs i tidningarna har väckt oro bland våra elever och de förklaringar vi kan ge lugnar dem inte:

– Nej, vi vet inte hur länge din lärare kommer att vara kvar. Får han ett erbjudande om ett annat jobb i kommunen måste han ta det.

Jo, det står rätt. Det handlar om han, inte om han /hon. Alla de tre lärarna som varslats på vår skola råkar vara män. Alltså blir det en ännu snedare könsfördelning än vad vi redan har.

Det innebär inte att vi tycker att kvinnor ska varslas i stället. Behåll oss alla! Låt erfarna lärare stanna på de jobb de kan. Alla tre på vår skola har nu jobbat i sex eller sju år. Det tar ganska lång tid att bli en bra lärare. Nu när våra arbetskamrater uppnått detta, då får de inte vara kvar. Vi tycker att det är skrämmande att de yngre lärarna riskerar att lämna yrket. Titta på hur rekryteringen till lärarutbildningen på våra universitet och högskolor ser ut.

Har någon gjort en konsekvensanalys? Gjorde någon en konsekvensanalys efter de tidigare neddragningarna av lärartjänster? Behövs inte de lärare vi har? Nej, ta upp kampen med friskolorna! Deras ännu lägre lärartäthet innebär att lärarna där inte hinner med alla elever som behöver extra hjälp. De blir allt fler i dag och vi måste hjälpa dem i den kommunala skolan. Den uppgiften behöver vi jobba med tillsammans och då gäller det att vi är tillräckligt många. Det blir inte bra om vi inte lyssnar på varandra — politiker, tjänstemän och lärare.

Personalen på Stigslund 7–9

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons