Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt av förskolan att leka älgjakt

Annons

Som organisation är Djurens Rätt bra, och gör mycket bra saker för djur som far illa, men ibland undrar jag om de inte har tomtar på loftet.

I dagarna har vi fått läsa om en förskola som har ”lekt” älgjakt. Både föräldrar, personal och barn har tillsammans byggt upp jakttorn, tillverkat bössor av trä och gått ut i skogen tillsammans och lekt under en dag. För att barnen ska få en känsla av sammanhang om vad pappa och mamma gör på älgjakten. Att ta med ett barn i den åldern är väl kanske inte det bästa när det skjuts skarpt i skogen, men nu får de på ett bra sätt se vad som sker i älgskogen.

Detta måste ha varit ett stort projekt på förskolan och jag blev jätteglad av att läsa om det. Jag jobbar själv som förskollärare på en förskola och strävar i mitt arbete mot att få till ett större samarbete med föräldrarna och att de ska bli mer delaktiga i vår verksamhet i förskolan.

När en förskola lyckas få till ett så här stort projekt och stolt visar upp det i lokalpressen, ska det komma en organisation och ”trycka dit” dem.

”Älgen lider och är rädd!” Vad är det för skitsnack? En älg är ett djur och har inte en mänsklig hjärna som kan tänka framtid eller få dödsångest. När jakt sker av människan i Sverige, vill jag tillägga. Här får endast ett visst antal djur fällas, och en jägare skulle aldrig skjuta en älgko med kalv, på grund av att de är djurvänner – tro det eller ej, så är det.

Jag har sett åtskilliga naturprogram i tv om jakt. Ta till exempel jakt på gnu i Afrika. En jägare skjuter in i en flock djur, ett djur träffas och dör. Vad händer med resten av flocken, springer de runt i panik och tänker ”nästa skott kanske träffar mig”? Nej, de hoppar till av ljudet och betar sedan vidare brevid det döda djuret. Så var det med den dödsångesten. Den förekommer dock i naturen men då är det frågan om andra djur som dödar dem långsamt, det måste vara mycket värre, där har ni nåt att bita i Djurens Rätt.

Camilla Hamlin

förskollärare och jägardotter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons