Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvisan ökar med vårdnadsbidraget

Annons

skriver i Arbetarbladet 24 augusti om vårdnadsbidraget. Bildsättningen är tydlig. Vårdnadsbidraget kallas nedsättande för hemmafrupeng. Fotot från 40-talet med en kvinna som uppklädd sitter vid sin mangel. Bildreklamen för ElektroHelios strykmangel är ”Allt detta kan strykas på 1 timme”.

Ja, nog irriterar det socialdemokraterna att de fick stryk i det senaste valet och att vårdnadsreformen är på plats efter politisk mangling. Kampanjen mot denna valfrihetsreform har tagit alla tänkbara former. Norska sossar har tagits hit för att föra fram påstådda erfarenheter. Sossar har påstått att reformen skulle kosta över 3 miljarder kronor. Socialdemokratiska ledarskribenter har påstått att bidraget är för ”vård av frisk, vit man”. Ja, Mona Sahlin har signalerat att den viktigaste återställaren – om olyckan skulle vara framme – är att ta bort vårdnadsbidraget. Därför kanske bilden om att ”allt kan strykas på 1 timme”?

Vårdnadsbidraget är en valfrihetsreform. Och en rättvisereform. Familjen själv ska få bestämma, precis som de äldre då det gäller vård och omsorg.

 

I den socialdemokratiska världen är det uppenbarligen höjden av rättvisa då familjen som nyttjar kommunal barnomsorg får ett stöd på över 100 000 kronor per år medan familjen som är hemma med sitt barn får 0 kronor. För oss krist- demokrater ökar rättvisan när familjen nu erbjuds 3 000 kronor per månad.

 

Hittills – mindre än åtta veckor efter lagstiftningens ikraftträdande! – är det inte så många som valt att utnyttja möjligheten att få vårdnadsbidrag. I socialdemokratiskt styrda kommuner – med några undantag – får barnfamiljer inte ens chansen. För här vet sossarna bäst och därför ska inte familjerna själva få något att säga till om.

Men poängen är inte att ett visst antal föräldrar ska välja vårdnadsbidraget, utan att möjligheten för familjerna att välja ökar.

 

Vårdnadsbidraget är en viktig rättvisereform. Den kommer inom något år att införas i över hälften av landets kommuner. Det är det som uppenbarligen gör vårdnadsbidragsreformen så provocerande för redaktör Wennberg.

 

, kd,

partisekreterare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons